zondag 14 juni 2009

Minor LA2

Actie vanuit minorproject uitstel van ouderschap van de minor actieonderzoek en innovatie. Door: Kim Gudden, Yvonne de Nijs, Jonie Bakarbessy.

Actie waarbij Kim Gudden in de klas aankondigde dat ze zwanger was (ook duidelijk te zien) en dat ze daardoor moest stoppen met de opleiding.

Door: Petra Habets
Klas: VC2E2

Algemene indruk:
Wat vond je van de actie... hoe was ie aangepakt.. had ie effect ed.

Toen Kim de klas in kwam met haar zwangere buik, ontstond er meteen al rumoer. Iedereen had het erover; kijk haar buik, is ze zwanger, is dat echt, ik wist het niet en dergelijke. Vervolgens kreeg ze het woord en vertelde ze ons dat ze inderdaad zwanger was en dat ze daardoor met de opleiding moest stoppen. Ze had gekeken en overlegd met school, familie en dergelijke of ze de opleiding en haar zwangerschap zou kunnen combineren maar dit was helaas niet mogelijk. Ze vond het heel erg jammer. Met zicht op haar toekomst had ze graag haar opleiding af willen maken. Nu zou ze haar of een opleiding pas weer kunnen oppakken als ze een stuk ouder was. Dan zou de mogelijkheid er ook in zitten dat ze weer helemaal opnieuw zou moeten beginnen. Zo zou zij dan, als het ware, achter de feiten aanrennen.
Na een pauze en lesuren nam Kim weer het woord en vertelde ons dat ze niet zwanger was. Belangrijk daarbij was dat ze aangaf dat dit het enige was dat niet waar was. Alle andere informatie die ze gegeven had en alle andere dingen die ze gezegd had waren wel gebaseerd op de waarheid. Tevens werd er uitgelegd waar deze actie vandaan kwam en waarom zij en haar teamleden hadden gekozen voor deze aanpak.
Ik vond de actie ontzettend bijzonder en apart omdat hij erg geloofwaardig was en meteen zorgde voor een shockeffect. Als Kim en haar teamleden hetzelfde hadden gedaan maar dan zonder een zwangere buik dan zou het effect, naar mijn mening, waarschijnlijk uitgebleven zijn of in ieder geval niet zo extreem zijn geweest. Juist die buik van Kim, een medeklasgenoot, zorgde ervoor dat alles dichtbij kwam waardoor de radertjes in onze hoofden in werking werden gesteld. Ook doordat Kim en haar teamleden het zo serieus brachten, leek het echt en geloofde ik het vrijwel meteen. Hun actie had dus wel degelijk effect! Goed gedaan!


Persoonlijke ervaring:
Wat heeft het met mij gedaan.. waar heb ik aan gedacht .. ben ik erover na gaan denken enzo..

De zwangere buik van Kim maakte bij mij al heel wat los. Ik had haar de dag vantevoren nog gezien en toen was die buik me niet opgevallen. Ik vroeg me af of ik dan echt zo blind was geweest.. Maar dat terzake.
Normaal gesproken hoor je wel eens dat meiden al jong zwanger zijn maar dan is het altijd ergens anders, verder weg en/ of bij meiden die je niet kent. Het feit dat Kim, mijn medeklasgenoot, zwanger bleek te zijn zorgde ervoor dat het ontzettend dichtbij kwam. Dat was wel even schrikken en slikken.
Aan de ene kant was ik erg blij voor haar omdat ik een zwangerschap iets heel bijzonders en moois vind. Er zit immers een nieuw leven in je buik.. Aan de andere kant vond ik het erg jammer en kut, pardon, voor haar. Door haar zwangerschap zou zij gedwongen moeten stoppen met haar opleiding omdat vroegtijdige zwangerschap en een opleiding niet samen zouden gaan. Dat zou toch anders moeten..
Wat me heel erg bijgebleven is uit de actie is dat Fontys, onze school, een zwangerschap rekent onder een handicap. Toen ik dat hoorde schoot ik bijna uit mijn slof. Belachelijk vind ik dit! Dat kun je toch niet maken! Die twee dingen kun je toch niet vergelijken! Een zwangerschap is iets moois, iets unieks en iets bijzonders. Het is dus geen lichamelijk gebrek en/of een belemmering. Het is dus geen handicap! Dit moet absoluut veranderen! Niet alleen binnen het beleid van Fontys maar ook overal daarbuiten waar een zwangerschap wordt berekend tot een handicap.
Daarnaast en sowieso vind ik dat er, op school en daarbuiten, meer moet komen voor studenten/scholieren die zwanger raken tijdens hun opleiding. Hierbij denk ik niet alleen aan informatie en een (vertrouwens)persoon maar ook aan regelingen en hulp waardoor en waarmee de studente/scholiere haar opleiding wel gewoon kan afmaken. Dus regelingen en hulp binnen en vanuit de school waardoor een studente/scholiere haar opleiding wel kan combineren met haar zwangerschap.
Kim en haar teamleden wilden mij/ons ook laten nadenken over vroegtijdige zwangerschap. De gevolgen die dit heeft en de problemen waar je dan tegenaan loopt. Dit is gelukt! Na de actie heb ik daar echt nog veel aan en over gedacht, vooral met betrekking tot mezelf. Verschillende vragen kwam daarbij in mij op; wat zou ik doen als ik er nu achter zou komen dat ik zwanger zou zijn? Wat zou ik dan belangrijker vinden; mijn kind of mijn opleiding/toekomst? Zou ik het dan geregeld krijgen om mijn opleiding en zwangerschap/opvoeding kind te combineren? En ga zo maar door..
Erg lastig vond ik het om daar antwoorden op te krijgen en vinden omdat een nu eenmaal niet zwanger ben en dus niet in die situatie zit. Ik kan nu wel allemaal dingen gaan bedenken die ik dan eventueel zou doen maar ik denk dat ik de antwoorden pas vind als een zwangerschap werkelijkheid is voor mij.


De informatie:
Wat heb ik aan informatie gekregen en wat heb ik ermee gedaan..

Ik heb informatie gekregen over hoe het is als je zwanger bent tijdens je studie. Wat de gevolgen daarvan zijn en tegen welke problemen je dan aanloopt. Tevens heb ik informatie gekregen over het beleid van Fontys bij zo’n situatie. Dit alles heeft mij ontzettend aan het denken gezet en verschillende emoties in mij losgemaakt. Tot nu toe heb ik er nog niets mee gedaan maar dit zou eigenlijk wel moeten. Makkelijker gezegd dan gedaan..
Ik wil jullie complimenteren met jullie actie! Door jullie durf om het wat extremer en heftiger aan te pakken, kwam het bij mensen veel beter aan en werd het effect groter! Super actie die zeker voor herhaling vatbaar is!

Consumeenzaam

Minor LA2

Voorbereiding practicum contact leggen en onderhouden behorende bij LA2
Minor actieonderzoek en innovatie
11 maart 2009


Door: Petra Habets Klas: VC2E2 Docent: Loes Smetsers

Contact leggen en vasthouden:
1. Wat doe je om contact met iemand te krijgen?
Er zijn verschillende dingen die ik doe om contact te krijgen of te maken met iemand. Hierbij moet ik wel zeggen dat de manier waarop vaak persoonsgebonden, situatiegebonden en tijdsgebonden is en ook mijn humeur en dergelijke kunnen een rol spelen. Over het algemeen gezien maak/krijg ik contact door oogcontact te maken, aandacht en interesse te tonen, mezelf voor te stellen, vragen te beantwoorden, vragen te stellen en te luisteren.

2. Wanneer gaat het je gemakkelijk af en wanneer vind je het lastig?
Het gaat me gemakkelijk af als ik me in een situatie/omgeving bevind waar ik me op mijn gemak voel en waar zich mensen bevinden die ik al ken. Als ik in een vreemde situatie/omgeving ben met vreemde mensen om mij heen (en waar ik absoluut niemand ken) dan vind ik contact maken/krijgen vrij lastig. Ook wanneer er contact moet worden gelegd op zakelijk gebied dan gaat me dat minder goed af dan als het op privé gebied is. Daarnaast gaat het me gemakkelijker af als ik mezelf goed voel, vrolijk ben, goed in mijn vel zit dan als dat niet het geval is. Dit komt doordat ik dan meer open sta en ben voor contact of het maken/krijgen van contact.

3. Wanneer weet je niet zo goed wat je moet doen of zeggen?
Als ik in een nieuwe situatie ben of kom waarin ik mensen niet goed of niet ken, als ik me niet op mijn gemak voel, niets met de mensen tegenover me heb, stiltes aanvoelen als pijnlijke stiltes, als mensen verwachtingen van me hebben (of ik denk dat ze verwachtingen hebben) en zo zijn er vast nog wel wat voorbeelden.

4. Wat zou je liever omzeilen?
Contact maken/leggen op zakelijk gebied. Via de mail is dat geen probleem, telefonisch gaat ook nog wel maar vooral in het echie zou ik dat willen omzeilen.

5. Waarover zou je graag tips krijgen?
Vooral over contact leggen en behouden op zakelijk gebied, met doelgroepen, opdrachtgevers bijvoorbeeld en over wat je wel en vooral niet moet zeggen of doen bij het maken/krijgen van contact, vooral ook op zakelijk gebied.

6. Welke tips zou jij graag geven?
Eigenlijk maar 1 tip en die luidt als volgt: blijf en ben vooral jezelf als je contact legt/maakt.

Minor LA2

Persbericht Heerlen 9 april 2009

Festival De Bazaar, komt u ook helpen?
Heeft u een idee voor een zelfbedachte creatieve workshop? Wij zijn op zoek naar vrijwilligers die mee willen helpen!!

Op 12 juli 2009 vindt in het park Molenwijk te Boxtel het festival De Bazaar plaats. Wij, tweedejaars studenten van de opleiding Sociale Studies aan de Fontys Hogeschool, hebben vanuit onze minor ‘actieonderzoek en innovatie’ de opdracht gekregen om voor dit festival een nieuwe activiteit te verzinnen en op te zetten. Onze opdrachtgeefster hierbij is Ien van Gemert. Zij werkt in opdracht van de gemeente Boxtel en de woningbouwvereniging Sint Josef.

Bij het verzinnen en opzetten van de nieuwe activiteit is het van belang dat de bewoners van Boxtel betrokken worden. Het gaat er ons namelijk om dat niet wij, maar zij die activiteit/workshop bedenken en uitvoeren. Hiervoor willen wij eerst weten wat de bewoners van Boxtel missen en zouden willen op het festival. Deze ideeën verzamelen we om er vervolgens één uit te kiezen. Die willen we dan, samen met degenen die vrijwillig mee willen helpen, gaan opzetten en vormgeven.

Helaas kan dit alles niet plaatsvinden zonder ideeën en vrijwilligers. Daarom roepen we bij deze uw hulp in!!

Dus, heeft u ideeën voor het festival of wilt u meewerken en meehelpen als vrijwilliger, laat het ons dan weten!! U kunt ons bereiken per mail via onze contactpersoon Petra Habets. Het e-mail adres luidt als volgt: p.habets@student.fontys.nl

Minor LA2

Fictieve stichting Kunstig


Culturele Maatschappelijke Vorming
Visueel bedrijf opzetten

Door: Petra Habets, Gino Henkel, Jonathan van Hout, Nicole van Rijthoven, Liënne Domacassé
Docenten: Necla Celik en Jan Fransen
Studiejaar: 2008 – 2009


Voorwoord
Beste lezer,

Onze groep bestaat uit: Petra Habets, Gino Henkel, Liënne Domocassé, Jonathan van Hout en Nicole van Rijthoven. We studeren allemaal aan de Fontys in Eindhoven en volgen hier de opleiding Culturele Maatschappelijke Vorming (PP1).

Binnen het blok organisatiekunde hebben we een visuele stichting opgezet, namelijk Stichting Kunstig. De stichting organiseert workshops voor en door iedereen. Dit bestaat bijvoorbeeld uit pottenbakken of het maken van schilderijen, etc. Om mensen elkaars kunstwerken te laten zien worden er tevens exposities gehouden.
We zijn dus een kunstgalerij met wat extra’s.

Maar waarom nu een kunstgalerij?
We wilden graag iets met kunstvormen doen. In het begin hadden we het echt heel erg breed, we hadden toen bijna alle kunstvormen.
We hebben het toen afgebakend naar de kunstgalerij waar mensen in kunstwerken kunnen exposeren en workshops kunnen volgen.
De kunstwerken kunnen bestaan uit schilderijen, zelf gemaakte potten, krijt tekeningen, etc.
We wilden ons niet beperken tot 1 doelgroep, maar tot alle doelgroepen. We willen er voor iedereen zijn.

Veel leesplezier!


Inleiding
In dit verslag maakt U kennis met de visuele Stichting Kunstig.

Door middel van discussies te houden zijn we tot beslissingen gekomen. In het verslag vindt U een beschrijving van de organisatie.
Hierin wordt verteld wat onze visie en missie is.
Wat voor werknemers er werken in onze stichting en welke functies er zijn voor de weknemers.

Het pand wordt uitgebreid beschreven. Het pand wordt nog beter weergegeven door de toevoeging van een aantal foto’ s.

Verder vertellen we in dit verslag hoe wij ons de opening en de werving ons voorstellen. Bij de opening wordt ook het raster van Blake en Mouton beschreven. Bij de werving gaat het vooral erom hoe wij onze doelgroep denken te werven, voorbeelden hiervan zijn het organiseren van een event of miniworkshops geven.

In de afronding kan U lezen hoe het proces is verlopen van de opdracht en de samenwerking.

Bij de organisatie cultuur vergelijken we onze Stichting met Dejavu.

En als laatste vindt U het persbericht en een flyer.


Leertaak 1
De onderneming

Opracht 1: De organisatie

Schriftelijke opdracht
1. Omgevingsfactoren, oriëntatie, maak een externe analyse (onderzoek naar doelgroep, geschikte locatie, geschikt pand etc)
- Doelgroep: Iedereen, we willen zoveel mogelijk mensen bereiken en iedereen in contact brengen met elkaar. We willen een openhuis zijn. Voor de mensen en door de mensen. Verschillende culturen door elkaar. Mensen kennis laten met verschillende kunstvormen.
- De locatie: moet tussen de mensen zijn. Midden in de drukte.
- Het Pand: moet uitnodigend zijn voor de doelgroep. Het pand moet ons de gelegenheid kunnen bieden met wat wij daar willen gaan doen.

2. Formuleer een visie, een missie en de doestelingen van de organisatie die je opzetten.
- Doelstelling: de mensen iets kunnen leren, ontspanning geven, sociale cohesie. We willen de mensen elkaar laten ontmoeten zodat ze ook van elkaar kunnen leren, etc..
- Missie: we willen een open huis zijn van Eindhoven, hier kunnen zij hun creativiteit kwijt en dit laten zien aan andere mensen. Stimuleren van kunstzinnige sociale cohesie.
- Visie: Wij zijn een positieve stimulans om met kunst in aanraking te komen. Artistieke kunst. Kunst is het middel om te ontspannen.

3. Kies een geschikte naam en maak een keuze voor de rechtsvorm. Onderbouw de keuze voor de rechtsvorm.
- Naam Stichting: Stichting Kunstig
- Rechtsvorm: Stichting
- We hebben gekozen voor een stichting omdat we geen winst willen maken. We werken veel met vrijwilligers.

Schriftelijke opdracht:
1. Welke functies zijn er binnen de organisatie te onderscheiden? (denk aan de 7FTE die je minimaal moet inzetten)
2. Teken het organogram van de organisatie
3. Geef bij elke functie de verantwoordelijkheden aan. Nauwkeurig beschrijven wie waar voor verantwoordelijk is. Denk aan ontwikkeltaken, administratieve taken, managementtaken, begeleidende taken, schoonmaken etc.

1. De functies binnen onze stichting:
Leidinggevende functies: hieronder vallen zowel de bestuursfuncties als leidinggevende functies. Directeur, (floor)manager, penningmeester, …
Uitvoerende functies: activiteiten/workshops bedenken, opzetten en uitvoeren. Hieronder valt merendeel van het personeel, stagiaires en vrijwilligers. Gastvrouw/heer, workshopleiders, PR, …
Staffuncties: hieronder valt voor ons mogelijk een arts? , maatschappelijk werker? ….
Facilitaire functies: schoonmaakwerkzaamheden en onderhoud, administratie. Een schoonmaker, administratiemedewerker/telefoniste, …

2. Organogram stichting

3. De verantwoordelijkheden bij de functies:
Directeur: als leidinggevende functie o.a. brede zaken en verantwoordelijkheden als het beleid opstellen/uitdragen, zorgen voor kwaliteit binnen de stichting en het voort laten bestaan van de stichting. De heeft ook management taken, dus leiding geven aan het vaste personeel, vergaderingen leiden, denken over ontwikkelingen, werkzaamheden plannen/coördineren(?).
(Floor)manager: als leidinggevende functie o.a. gestalte geven aan het uitvoerende werk, uitvoerend/facilitair personeel aansturen en op elkaar laten afstemmen, aanspreekpunt voor werknemers/kunstenaars/klanten (begeleidende taken), toezicht houden op uitvoerende activiteiten/werkzaamheden. De (floor)manager heeft ook BHV verantwoordelijkheid.
Penningmeester: als leidinggevende functie o.a. de financiële zaken van de stichting beheren/ordenen. Verantwoordelijk voor subsidies, overzicht inkomsten/uitgaven stichting. Kan ook administratie taken onder zich hebben.

Gastvrouw/heer: als uitvoerende functie o.a. zaken als ontvangst kunstenaars van een expositie, klanten/gast voor een expositie of workshop. Zorgt voor een drankje voor klanten/gasten. De gastvrouw/heer heeft ook BHV verantwoordelijkheid.
Workshopleiders: als uitvoerende functie o.a. bedenken, opzetten, voorbereiden en uitvoeren van workshops aan klanten/gasten van de stichting.
PR: als uitvoerende functie verantwoordelijkheden zoals persberichten/uitingen naar media vanuit de stichting, opzet en onderhoud website van stichting.
Stagiaires en vrijwilligers: hebben binnen de uitvoerende functies verantwoording over het verloop/uitvoering van activiteiten/workshops, inkoop materialen, opbouw/afbouw expositie ruimte/galerij, werving van gasten/klanten naar de activiteiten/exposities van de stichting, verspreiden van gedrukt PR materiaal als flyers of ophangen van posters, schoonmaaktaken.

Schoonmaker: als facilitaire functie verantwoordelijk voor schoonmaak en hygiëne in het gebouw en ruimtes voor de stichting. Dus de expositieruimte, workshopruimte, kantoor, toilet, etc.
Administratie: als facilitaire functie is de administratieve medewerker verantwoordelijk voor het papierwerk binnen de stichting. Formeel ordenen en overzichtelijk maken van papierwerk, gegevensverwerking kunstenaars/personeel.


Opdracht 2: Delegeren
Schriftelijk opdracht:
1. Zet de taken die verdeeld zijn en waarvan je denkt dat ze te delegeren zijn in een 2-kolommen lijst.

Taken vanuit schriftelijke opdracht 1: taken/verantwoordelijkheden.
De leidinggevende heeft als delegeringvorm:
• Beslissingen nemen over het wat er moet gebeuren, maar laat het hoe over aan de andere (personeel of vrijwilliger).
• In principe dient de leidinggevende alleen toe te zien op de resultaten van de geleverde taken. (in praktijk is iedereen verantwoordelijk voor de geleverde taken)


De CAO: Stichting Kunstig is een zelfstandig bedrijf en een stichting (een bv en een stichting). Omdat het een zelfstandig bedrijf is betekend het dat de enige werknemers over het algemeen de 'directeur' zelf is met eventueel (max. 10) personeelsleden. Zo blijft het een klein bedrijfje (max. 10 werknemers). Als wij werknemers (dus niet jezelf meegerekend als opzetter en directeur) willen aannemen zullen we in het contract een cao moeten opnemen (volgens wet verplicht). Bij Stichting Kunstig is het echter zo dat er 5 het bedrijf zelf hebben opgericht. We zijn de enige 5 vasten, betaalden werknemers/gevers zijn. We moeten hierdoor voor onszelf zorgen dat we loon krijgen, moeten we voor onszelf zorgen of we wel of geen cao opnemen. Wij beheren namelijk alles, inclusief geldstromen en lonen (van onszelf). Hierdoor heeft Stichting Kunstig geen cao opgesteld en gaat er een klein bedrag om onszelf in het onderhoud te voorzien en word de rest teruggestoken in de stichting. Er is dus geen cao regeling.

Maar als we toch zouden moeten kiezen:
• raamcao: een collectieve afspraak op hoofdlijnen voor een bepaalde sector. In de cao staan bijvoorbeeld afspraken over loon en arbeidsduur. Werkgevers kunnen in overleg met werknemers verdere details op het gebied van arbeidsvoorwaarden binnen het eigen bedrijf vastleggen.
• cao à la carte: een collectieve arbeidsovereenkomst waarbij een werknemer de arbeidsvoorwaarden zoveel mogelijk kan aanpassen aan zijn eigen voorkeur en omstandigheden.

Maak een rooster personeelsinzet voor een hele maandag
Maandag dicht
Dinsdag workshop
Woensdag workshop en activiteiten
Donderdag workshop
Vrijdag workshop en activiteiten, exposities
Zaterdag activiteiten en exposities
Zondag exposities

Zoals je kunt zien zijn we maandag dicht maar ik zal de vrijdag nemen die is het leukst.
Vrijdag:
Workshops; 1 vast personeellid en 1 á 2 stagiaires/vrijwilligers
Activiteiten; 2 vaste personeelsleden en 2 á 4 stagiaires/vrijwilligers
Expositie; 1 vast personeelslid en 1 á 2 stagiaires/vrijwilligers
Doordeweeks is altijd aanwezig;
de directeur, penningmeester, Floormanager en de gastvrouw/man.

Maak een globale jaarbegroting personeelskosten.
Jaarbegroting:
De huur van het Pand: 14.405,-
Servicekosten: 546,-
Internet en telefonie: 359,40
Materialen eenmalig: 1000,-
Materialen voor workshops, etc: 3000,-
Loon van 5 vaste werknemers: 120.000 (als alle werknemers ongeveer 2000,- euro per maand verdienen)
Totaal: 139.346,49

Opdracht 3 Het Pand
1. Met welke factoren dien je rekening te houden bij de keuze van het gebouw?
Locatie/keuze gebouw:
• bestemmingsplan en vergunningen
• omgeving
• relatie tussen het pand en de omgeving
• parkeermogelijkheden
• bereikbaarheid doelgroep
• imago
• beschikbare ruimte
• staat van gebouw
• kosten

2. Aan welke eisen moeten gebouw en omgeving voldoen?
Eisen gebouw:
• bestemmingsplan en vergunningen: onze ondernemingsactiviteiten mogen in het gebouw uitgevoerd worden (officieel heeft het gebouw een winkel-/kantoorbestemming (geen horeca).
• imago: laagdrempelig door een leuke, gezellige en open uitstraling. In het centrum tussen winkels en dergelijke zodat je er makkelijk een kijkje kunt nemen als je bijvoorbeeld aan het shoppen bent. Je kunt er dus inlopen en binnenstappen wanneer je maar wilt. Het is een duidelijk herkenbaar open huis voor iedereen.
• kosten: de maandkosten moeten rond de 1000 euro liggen en mogen zeer zeker niet meer zijn dan 2000 euro per maand. Het huren zal gebeuren met behulp van ons gegeven budget van 1000 euro per maand en subsidies.
• indeling: het gebouw moet genoeg plaats hebben om het in te delen in een galerij en workshop gedeelte. Tevens moet er ook ruimte zijn voor kantoor- en opslagruimte.
• veiligheid: alarminstallatie, brand blus materiaal, brandmelders, beveiligingsglas bij ramen, extra hekwerk/afscheiding voor buiten de openingstijden.
• staat van gebouw: het gebouw moet in goede staat zijn, zodat we meteen in kunnen trekken. Er moet ook water, elektriciteit en een toilet aanwezig zijn.

Eisen omgeving:
• omgeving: het gebouw dient in het centrum, tussen de mensen/de verschillende doelgroepen, van Eindhoven te liggen.
• relatie tussen het pand en de omgeving: laagdrempelig/open huis voor iedereen.
• parkeermogelijkheden: in de buurt genoeg parkeermogelijkheden voor zowel werkgever, werknemers en bezoekers. Dit moet dus geen probleem vormen bij het bezoeken van onze onderneming.
• bereikbaarheid doelgroep: zoveel mogelijk doelgroepen met daarbij hoofdzakelijk jongeren. Niet alleen makkelijk te vinden maar ook goed bereikbaar voor doelgroep en leveranciers.

Pand aan de Bergstraat te Eindhoven
Kadastrale gegevens: sectie D, nummer 3457 (gedeeltelijk) bestaande uit ca. 67m2 winkelruimte en één parkeerplaats, gelegen aan de achterzijde van het pand.

De Bergstraat
De Bergstraat is gelegen tussen de Kleine Berg en de Grote Berg in het centrum van Eindhoven. In de Bergstraat bevinden zich naast een twintigtal winkels (modespeciaalzaken, kappers, woonaccessoires, cadeau-artikelen, juweliers, antiek- en curiosawinkels, boekhandels, smartshop, uitzendbureaus) tevens een aantal woonhuizen en enkele sfeervolle historische panden. Aan de Bergstraat grenst een groot publiek parkeerterrein (Keizersgracht).

De Bergen
Het pand is gelegen in hartje centrum van Eindhoven, in de gezellige en levendige wijk De Bergen, één van de leukste wijken van Eindhoven. Er bevinden zich in de directe omgeving veel kleinschalige en bijzondere winkels, leuke restaurants, cafés en terrasjes. Tevens zijn er enkele luxe modezaken gevestigd. In het afgelopen jaar zijn er al enkele ondernemers uit de binnenstad van Eindhoven verhuisd naar De Bergen vanwege de plezierige sfeer, de goede ligging en de redelijke huurprijzen in deze wijk. Ook heeft De Bergen de speciale aandacht van de gemeente Eindhoven als het gaat om inrichting van de publieke ruimte, stads-ontwikkeling en het behoud van het bijzondere en kleinschalige karakter. Kortom, De Bergen is een wijk die erg in trek is en waar het voor ondernemers, bewoners en publiek prettig vertoeven is.


Afmetingen
Oppervlakte: ca. 67 m2, frontbreedte: ca. 5 meter. Glazen pui over de volledige breedte aan de voorzijde van het pand (etalage en entree).

Huurprijs en servicekosten
De huurprijs bedraagt € 1.200,42 per maand (€ 14.405,-. per jaar). De huurprijs wordt eenmaal per jaar geïndexeerd met CBS-index. De servicekosten bedragen € 45,50 per maand (€ 546,-. per jaar ). Dit is een verrekenbaar voorschot. Jaarlijks wordt hiervan een eindafrekening gemaakt. Het huurbedrag en de servicekosten dienen maandelijks vooraf te worden voldaan.

Aanvaarding
In overleg, doch uiterlijk per 1 september 2009. Eerdere oplevering op korte termijn is mogelijk.

Bestemming
Het pand heeft een winkel-/kantoorbestemming (geen horeca). In het pand is op dit moment een winkel in woonaccessoires en cadeau-artikelen gevestigd.

Indeling
Achter in het pand is door middel van een balie een afscheiding gemaakt met het winkelgedeelte. Achter de balie is ruimte voor bijvoorbeeld een computer- en kantoorgedeelte, opslag, of een kassa-opstelling. In dit gedeelte bevinden zich ook het pantryblok, de meterkast, de CV-ruimte, een toilet met fonteintje en de achteruitgang.

Afwerking
Het pand heeft van binnen een neutrale afwerking (wit hout) en is daardoor instap klaar en geschikt voor verschillende typen bestemming en inrichting. In het winkelgedeelte is een houten lattenplafond (wit geschilderd) met op diverse plaatsen wandcontactdozen. De wanden in het winkelgedeelte zijn betimmerd met steigerhout, eveneens wit geschilderd. In het winkelgedeelte ligt een eenvoudige houten vloer (wit geschilderd). In het pantry-/kantoorgedeelte zijn het plafond en de wanden gestuukt, op de vloer ligt zwart/wit geblokt linoleum. Een aantal onderdelen van de winkelinventaris is eventueel ter overname (kassa, pinapparatuur, alarminstallatie, ISDN-telefooncentrale, toonbank, etc.)

Beveiliging
In het pand is een alarminstallatie aanwezig. De voorpui is voorzien van veiligheidsglas. Voor de voorpui is bovendien een mobiel hekwerk wat buiten openingstijden eenvoudig aan te brengen is als extra beveiliging. Aan de achterzijde zijn de ramen beveiligd met een metalen hekwerk. Er is in het pand een brandhaspel aanwezig.

Energie
Het pand wordt verwarmd middels een CV-ketel (3 radiatoren). Warm water is aanwezig (close-in boiler).

Parkeren
Eén eigen parkeerplaats op het parkeerdek achter het pand. Het parkeerdek is afsluitbaar met een slagboom. Aan de achterzijde van het pand is tevens een laad- en losgelegenheid. In de omgeving is voldoende mogelijkheid tot betaald parkeren.

Bereikbaarheid
Door de in de directe nabijheid gelegen binnenring is de bereikbaarheid zeer goed. Op circa 10 minuten loopafstand van de Bergstraat ligt het NS-treinstation. In de directe omgeving zijn diverse bushalten.

Huurovereenkomst
De overeenkomst wordt aangegaan voor de duur van vijf jaren. Na het verstrijken van deze overeenkomst wordt de overeenkomst voortgezet voor aansluitende perioden van telkens vijf jaren. Er wordt een bankgarantie gevraagd ter grootte van drie maanden huur en servicekosten, vermeerderd met BTW. Beëindiging van de huurovereenkomst vindt plaats door opzegging tegen het einde van een huurperiode met inachtneming van een opzegtermijn tenminste twaalf maanden.

3. Teken een plattegrond van je pand. En voeg een foto toe van het pand.
Plattegrond zoals het pand er nu uitziet:

Foto's

4. Situeer in de tekening de ramen, tussenwanden, de trap (n.v.t), de toiletten en de deuren.
5. Bepaal de ruimtes (kantoor, werkruimte, keuken (n.v.t.), etc.) en de inrichting.


6. In het voorste gedeelte komt de galerij. Rechts achterin wordt gebruikt voor administratieve handelingen en als opslagruimte. Deze ruimte wordt afgescheiden door middel van de balie. In het midden van het gebouw komt een ruimte van 4 meter bij 4 meter voor de workshops. Deze ruimte wordt afgescheiden door middel van kamerschermen. We moeten bedenken dat we niet heel veel ruimte hebben en bij de inrichting daar rekening mee moeten houden door bijvoorbeeld stapelbare stoelen te gebruiken. Het pand wordt opgeleukt door kunstwerken die door mensen bij stichting Kunstig zijn gemaakt

7. Omschrijf de eisen (fysiek en wat veiligheid betreft) en waaraan de ruimtes moeten voldoen.
• Veiligheid
Dingen die hierbij aan bod komen, zijn de algemene sterkte van een bouwconstructie, hoe de verlichting in elkaar moet zitten, wat de brandrisico’s zijn en wat voor beperkingen dat met zich mee brengt, brandpreventie, brand blus mogelijkheden en hoe de vluchtroutes gemaakt moeten worden.
• Gezondheid
In dit gedeelte wordt onder meer aandacht gegeven aan geluidsoverlast en stankoverlast, geluidwering tussen verblijfsruimten in hetzelfde gebouw, wering van vocht van buiten, de afvoer van afvalwater, de luchtverversing en bescherming tegen ratten en muizen.
• Bruikbaarheid
Er moet een bruikbare toilet zijn. Daarnaast moet er een kraan zijn waar we water kunnen halen voor het zetten van koffie, thee en ranja en voor gebruik bij de workshops.
• Energiezuinigheid
Elk pand moet energiezuinig zijn. Dit gebeurd door isolatie en beperking van luchtdoorlatendheid.

Geef een schriftelijke verantwoording voor je ontwerp en de keuzes daarin.
Ons ontwerp ziet eruit zoals ie eruit ziet omdat wij een aantal keuzes hebben gemaakt.
Ten eerste had het pand al een indeling doordat er eerst een winkel ingezeten heeft. Wij hebben besloten om deze indeling zoveel mogelijk te behouden omdat dat goedkoper voor ons zou zijn.
Ten tweede was deze bestaande indeling vrij logisch en tevens in ons voordeel omdat ook wij een dergelijk soort indeling voor ogen hadden. De toiletten en de kantoorruimte wilden wij achter in het pand hebben omdat deze wel aanwezig moeten zijn maar tegenover de rest/de hoofdruimte eigenlijk maar bijzaak zijn. In de vorige indeling zaten deze ook al daar, dus dit kon behouden blijven. De cv ruimte en de meterkast hadden een vaste plaats en dit laten wij dan ook zo. Waarom verzetten/veranderen als dit niet nodig is, nietwaar?! In de vorige indeling was er een afscheiding door een balie. Deze hebben wij helemaal weggehaald waardoor onze hoofdruimte groter werd. Wel hebben we rechts achterin nog een ruimte gemaakt die dient als opslagruimte. Deze is, net als de toiletten en het kantoor, wel noodzakelijk in verband met het opslaan van materialen en dergelijke maar tegenover de rest/de hoofdruimte maar bijzaak.
Ten derde willen wij de hoofdruimte, waarin zich een galerij en workshops zullen bevinden, meteen vooraan in het pand hebben zodat mensen die buiten langslopen en naar binnen kijken meteen kunnen zien wat er binnen gebeurt. Als er workshops worden gegeven dan zien ze dit en tevens kunnen ze dan ook meteen zien wat er al allemaal gemaakt is. Doordat de voorkant helemaal van glas is kun je er dus doorheen kijken. Hierdoor hopen wij de mensen buiten dichter bij datgene wat binnen gebeurt te krijgen, hun aandacht te trekken, nieuwsgierigheid aan te wakkeren en een meer open karakter te creëren. Wij hopen dat we mensen zo als het ware naar binnen kunnen slurpen.
Ten vierde laten wij de voor en achterdeur bestaan in verband met de brandveiligheid. Deze twee deuren vormen namelijk beiden een uitgang in de vluchtroutes van het pand. Daarnaast leidt het naar een parkeerdek van waaruit laad en los mogelijkheden zijn. Erg handig aangezien dit dan niet hoeft te gebeuren aan de voorkant, waar het ten koste zou gaan van de zichtbaarheid van ons pand.

8. Maak een begroting van de eenmalige kosten en de maandelijkse lasten. (Denk daarbij aan de huur van het pand, de energiekosten, verzekeringen, telefoon, internet, etc.)
Eenmalige kosten:
• 3 maanden huur en servicekosten:
(3x1200,42) + (3x45.50)= 3601,26+136,50= 3737,76 euro.
• Telefoon+internet aansluitkosten: 14,95 euro
• Telefoon en pc: heeft iemand al vanuit thuis of elders dus geen kosten.
• Inrichting bijvoorbeeld meubelen: www.gratisafhalen.nl
• Koffiezetapparaat: geen kosten, vanuit thuis of elders.
• Materialen: 1000 euro
• Muziek+versterking: radio of iets vanuit thuis of elders, geen kosten.

Maandelijkse lasten:
• Huur: 1200,42 euro per maand
• Servicekosten: 45.50 euro per maand
• Verzekeringen (inboedel, brand en rookschade, ongevallen, inbraak): 1000 euro per maand
• Telefoon en internet ineen: 29,95 euro per maand


Opdracht 4: De opening
Schriftelijke Opdracht
1. Stel regels op ter ondersteuning van het beleid betreffende kwaliteitszorg en de bewaking daarvan.
Aan het begin van elk jaar stellen we samen enkele doelen die we in dat jaar willen bereiken. Om de kunstgalerij in werking te stellen en te behouden, zijn er maandelijks vergaderingen waarbij alle medewerkers aanwezig zijn en het programma wordt doorgenomen. Daarbij wordt er gekeken wat er goed en minder goed gaat en waar we veranderingen kunnen aanbrengen. Daarnaast zijn er enkele regels opgesteld met hoe we met elkaar omgaan binnen het team.
• We gaan respectvol met elkaar om.
• We werken samen.
• Geven en ontvangen feedback.
• We komen op tijd.
• We komen afspraken na.
• We tonen inzet.
• We gaan professioneel te werk.
• Alle medewerkers hebben evenveel inbreng.
• Vergaderingen tbv samenwerking en ontwikkelingen.
• Verantwoord werkdruk.
• Goede arbeidsomstandigheden.
• Goede arbeidsvoorwaarden.

Teken een cirkel met daarin de krachten die van invloed zijn op het beleid van je organisatie. Denk daarbij ook aan de overheid, en wensen van de doelgroep.

Schriftelijke opdracht
4. Welke stijl past het beste bij jou?
Petra: aangezien ik het lastig vond om zelf te bepalen welke stijl het meest bij mij past aangezien ik twijfelde tussen 3 van de 5 stijlen, heb ik een testje gedaan. De uitslag daarvan geeft aan dat van de 5 stijlen die binnen het raster van Blake en Mouton vallen over leidinggevende stijlen, de stijl Teamgericht (sterke gerichtheid op menselijke verhoudingen én op productiviteit) het meest bij mij past. Dit is positie 9.9 op het raster van Blake en Mouton en staat voor:
- Leidinggeven door het geven van het goede voorbeeld
- Teamleden worden gestimuleerd om hun potentieel zo volledig mogelijk
te benutten
- Gericht op het bereiken van teamdoelen op een zo effectief mogelijke
manier waarbij ook de onderlinge relatie versterkt wordt
- Gericht op commitment
- Creëren van wederzijdse afhankelijkheid door het stellen van een
gezamenlijk doel
- Organisatie gebaseerd op vertrouwen en respect
- Richt zich op het creëren van samenwerkingsverbanden die zelfstandig
voldoen aan het behalen van de prestatienorm
- Er is veel aandacht voor delegeren en afrekenen, voor communiceren en
confronteren
- Tijd wordt vrijgemaakt voor technische ontwikkelingen, persoonlijke
gesprekken en het actief zoeken naar verbetering en kostenbeheersing
- Succes wordt gemeten aan de hoge inzet en zelfstandigheid van
medewerkers
- Verhoging van de productkwaliteit door verbetering van de
proceskwaliteit

Raster van Blake en Mouton
De wetenschappers Blake en Mouton zijn vooral bekend geworden door het zogenaamde 'Raster van Blake en Mouton'. Zij onderscheiden twee kenmerken van leidinggevenden:
1. de gerichtheid op menselijke verhoudingen
2. de gerichtheid op taken (productiviteit).
Deze twee kenmerken werden in een raster samengebracht als volgt:

Op de verticale as is de gerichtheid op menselijke verhoudingen weergegeven ( = relatiegerichtheid). Op de horizontale as de mate waarin iemand gericht is op productiviteit ( = taakgerichtheid). De mate van gerichtheid op menselijke verhoudingen en productiviteit varieert van persoon tot persoon en een bepaald persoon zal ergens in het raster 'scoren'. Er zijn vijf eruit springende posities in het raster.

5. Ieder teamlid geeft aan hoe hij/zij in deze groep bij het werken aan de opdracht voor deze module gedijt. Kun je aan je competenties werken, worden je opdrachten uitgevoerd; heb je voldoende invloed op de discussies?

Petra: Bij het maken van deze opdracht werk ik samen met mijn slb genoten. Deze opdracht is dus, als het ware, een slb groepsopdracht. Dit vind ik erg fijn omdat we elkaar kennen, elkaar vaker zien en spreken en omdat we van elkaar weten hoe we in elkaar zitten en wat we aan elkaar hebben. Daarbij is iedereen binnen de groep gelijk aan elkaar en wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van elkaars kwaliteiten en talenten.
Ik vind dit een fijne sfeer om in te werken en om in samen te werken. Ik voel mezelf serieus genomen, ik kan mijn mening en mijn ei kwijt , er wordt naar mij geluisterd en ik kan de anderen altijd om hulp vragen wanneer dat nodig zou zijn. Tevens is het erg fijn dat alle taken gelijk verdeeld worden en dat dus iedereen een even grote rol heeft binnen het tot stand brengen van deze opdracht. In het geval dat iemand niet goed in zijn/haar vel zit of privé omstandigheden heeft, dan wordt hier ook rekening mee gehouden. De taken van deze persoon/personen worden dan overgenomen door de rest van de groep en/of er wordt extra hulp geboden. We ondersteunen en helpen elkaar dus. Iets dat ik heel belangrijk vind bij het samenwerken binnen een groep.

Binnen de groep werken we aan het tot stand komen van de opdracht zelf. Dit doen we door samen te vergaderen en te discussiëren. Iedereen kan hierbij en hierin zijn/haar mening kwijt en heeft daardoor evenveel invloed. Tijdens de vergaderingen wordt er ook telkens een indeling van de opdracht gemaakt. De opdracht zien wij namelijk als een groot geheel. Dit geheel hebben wij in kleine stukjes gehakt. Elk klein stukje is toebedeeld aan een of meerdere personen die de opdrachten in dat stukje moet/moeten maken binnen de aangegeven deadline. Het kiezen van de deadlines wordt, samen met het maken van de indeling, in onderling overleg gedaan. Bij het niet uitvoeren van de toegewezen opdrachten binnen de vastgestelde deadline, spreken we elkaar daar ook op aan. Tevens houden wij ons onbewust en bewust, bij het tot stand komen van de opdracht, ook bezig met persoonlijke leerdoelen, die we vooraf samen vastgelegd en uitgewisseld hebben, en met schoolleerdoelen/competenties.


Opdracht 5: De Werving
Werving ideeën:
• Event of happening in centrum van stad en of in de wijk bergen. Kunstzinnige of creatief aangeklede medewerkers die met een opvallende act aandacht trekken. Daarnaast worden er promotionele flyers uitgedeeld die verwijzen naar de opening en de stichting.
• Miniworkshop ter promotie op een school/vereniging in de wijk geven. Uitnodigend karakter om aandacht en publiek te trekken. Vrijblijvend en gratis voor deelnemers. Uitnodigende flyers voor de opening en de stichting.
• Samenwerking met de vliegende vis en anderen uit het netwerk van kunstzinnige organisaties. Promotionele en professionele uitwisseling van kennis en/of gasten/doelgroep. Benadering via mail/bezoek/telefoon voor opening van de stichting Kunstig

Schriftelijke opdracht.
1. schrijf de agenda uit:
Agendapunten vergadering:
• Opening vergadering.
• Stand van zaken verbouwing pand.
• Update workshops, exposities.
• Werving van doelgroep/klanten/bezoekers.
• Verdeling/uitvoering ideeën werving.
• Vragen, meldingen
• Afsluiting

2. Besluitlijst
Besluitlijst: we kiezen voor 2 wervingsacties het Event/happening en de gratis miniworkshop. Deze miniworkshop is erg divers en bedoelt als introductie workshop, voornamelijk voor promotie en interesse te wekken bij onze doelgroep.
De wervingsacties zullen samen met de vrijwilligers van stichting kunst worden uitgevoerd 2 tot 3 weken voor de opening. In samenwerking met de scholen die interesse hebben gaan we een aantal miniworkshops geven aan leerlingen.
Een week voor de opening houden we nog een wervingsactie in het centrum waarbij de aandacht van het publiek wordt getrokken voor de opening van de stichting.

3. Vergadering evaluatie (doel, taakverdeling, rol voorzitter)
De vergadering heeft zijn doel, beslissingen en projectplan werving, bereikt. Na diverse ideeën en voorstellen te bepreken heeft iedereen zijn mening kunnen geven. De 2 wervingsacties die het beste zouden werken hebben we gezamenlijk gekozen. De event/happening in het centrum voor publiek en de miniworkshops op diverse scholen in de omgeving. De taakverdeling is als volgt. De acties zullen in concept worden “opgezet” door Nicole, Gino & Liënne. De uitvoering zal door iedereen, met vrijwilligers, worden gedaan. Petra houd zich bezig met het groepsproces en Jonathan houdt zich bezig met de organisatiecultuur van een vergelijkbare stichting als de onze. Verdeelt over de weken voor de opening van het gebouw. De voorzitter, Nicole, heeft alle agenda punten behandeld en gezorgd voor voldoende overzicht en duidelijkheid. Gelegenheid voor vragen was er ook, maar voor iedereen was duidelijk wat er gedaan moest worden.

4. projectplan uitvoering werving
Zoals al in de besluitlijst naar voren kwam hebben we gekozen voor 2 wervingsacties. Deze zullen in een projectplan worden gezet om ze uitvoerbaar te maken.

Event/Happening: De bedoeling is om te promoten van de stichting, interesse en aandacht te wekken bij publiek met behulp van kunstzinnige uitingen in het centrum van Eindhoven. Hierbij worden ook flyers uitgedeeld aan voorbijgangers/geïnteresseerden. Met een groepje van 5 tot 7 vrijwilligers en 3 vaste medewerkers trekken we op een vrijdag- of zaterdagmiddag erop uit. Eenmaal in het centrum zullen we een stukje of “happening” uitvoeren. Het publiek kan aan de vrijwilligers of aan de vaste medewerkers informatie vragen en flyers ontvangen. Met herkenbare kleding die de stichting kenmerken zullen we de happening een aantal keer uitvoeren. De duur is mogelijk 10 tot 20 min. per happening. Voorbereiding: creatieve aankleding die opvalt, flyers

Miniworkshop: We zullen samen moeten werken bij deze wervingsactie om publiek en doelgroep te trekken. Hierbij moeten we interesse wekken bij scholen in de omgeving. Bellen, aanschrijven of bezoeken met als aanbieding een gratis miniworkshop voor de leerlingen. De workshops kunnen als introductie worden aangeboden over de stichting, kunst en creativiteit, etc. De workshops kunnen bestaan uit het schilderen, knippen/plakken van hobbymateriaal of dans. Met 2 tot 3 vaste medewerkers en de workshopleiders als vrijwilligers gaan we de wervingsactie uitvoeren. Afhankelijk van de afspraken of samenwerking met de scholen gaan we aan de slag. De duur van de workshop zal 30 min. beslaan. De workshopleiders bereiden zelf de miniworkshop voor en informeren ook over de stichting en de workshopmogelijkheden. Het materiaal proberen we samen met de scholen beschikbaar te maken per workshop, zoals hobbymateriaal, papier, karton en verf. Uitdagen, informerend en aantrekkelijk. Op deze manier kunnen scholen met ons als stichting samenwerken om kunstzinnig bezig te zijn.

We wijzen bij iedere wervingsactie natuurlijk op de grote opening en de mogelijkheden van workshops en expositieruimte. Mochten mensen zich al willen melden als kunstenaar, deelnemer of als vrijwilliger dan kan dat altijd.

5. 2 onderdelen namelijk een persbericht en een poster:

Persbericht 12 juni Eindhoven

Stichting Kunstig, ontmoet en ervaar de kunst.
Stichting Kunstig opent op 26 juni zijn deuren. Jong en oud zijn welkom. Niet alleen om kunst te kijken, maar ook om kunst te maken. Tijdens de opening worden er allerlei verschillende mini-workshops aangeboden, waar een ieder die wilt aan mee kan doen.
Stichting Kunstig is begonnen als een fictief bedrijfje van een aantal studenten CMV die door hun betrokkenheid de stichting tot leven hebben gebracht. Directeur Gino Henkel: “We willen zoveel mogelijk mensen in contact brengen met kunst en hen de kunst laten ervaren.” In een niet al te grote ruimte worden er verschillende workshops gegeven en kunstwerken tentoongesteld.
De opening van Stichting Kunstig wordt een echte happening. De hele dag door zijn er creatieve acts en kunstzinnige kunst in verrassende vormen te zien. De mini-workshops die op deze dag gegeven worden zijn: buikschuiven in verf, happen in klei en stickergraffiti.
Stichting Kunstig is een laagdrempelige open huis in Eindhoven waar kunst op een positieve manier gestimuleerd wordt bij jong en oud. Er zijn verschillende workshops te volgen waarbij er gebruik wordt gemaakt van diverse materialen en technieken. Zoals kleistampen, verfschieten, ijzerdraadschikken, fondantschrijven en drollenrollen. Daarbij is er in hetzelfde gebouw ook een galerij aanwezig waar de kunstwerken meteen tentoongesteld kunnen worden.
Stichting Kunstig streeft naar een ontspannende sfeer waarin mensen elkaar ontmoeten en van elkaar leren. De stichting biedt de ruimte om creativiteit tot ware kunstwerken te vormen. Deelnemen aan een workshop? Geef je dan op via www.stichtingkunstig.nl of loop gewoon een keertje binnen en doe mee aan een mini-workshop.


Opdracht 6: de afronding
ProcesverslagBlok zeven; organiseren/organisatiekunde van leerjaar twee Sociale Studies CMV ging van start. Voor dit blok kregen we een opdracht genaamd: werken in een organisatie. Bij deze opdracht was het de bedoeling dat we binnen de SLB groep een fictief bedrijfje zouden opzetten, om te ontdekken hoe in een organisatie de verschillende taken van elkaar kunnen worden onderscheiden en hoe tussen die onderscheidende taken weer samenhang wordt aangebracht. Belangrijke zaken hierbij waren de missie en visie van een onderneming, net als de financiële onderbouwing en de organisatiecultuur.

Vragen die hierbij hoorden en waar wij een antwoord op moesten zoeken waren de volgende:
1. Wat is de visie en doelstellingen van de organisatie?
2. Welke producten of diensten worden er geleverd?
3. Hoe is de structuur opgebouwd,(organigram)?
4. Wat is de stijl van leidinggeven?
5. Welke organisatiecultuur is wenselijk?
6. Hoe wordt er met personeel omgegaan?

Bij de opdracht hoorden ook leerdoelen, namelijk:
Samenvattende doelen
• Je kunt in eigen woorden de functionele noodzaak van een organisatie ten behoeve van (agogische) dienstverlening beschrijven. Je kunt eveneens de relevante concepten uit de theorie van de organisatiekunde toepassen op een praktijksituatie.
• Je bent in staat een actieve bijdrage te leveren aan de vorming van een nieuw team.

Onderliggende leerdoelen
• Je hebt inzicht in de theorie met betrekking tot het organiseren in een organisatie; in ieder geval begrijp je de betekenis van de termen arbeidsdeling, coördinatie, primaire en ondersteunende activiteiten, organiseren als proces, werkstructurering, interne differentiatie en specialisatie.
• Je kunt met behulp van de theorie zelf een ontwerp maken van een organisatie.
• Je kunt met behulp van de theorie zelf een analyse maken van de organisatiecultuur.
• Je kunt de kwaliteit van het eindproduct met behulp van de theorie verantwoorden.

Naast de dingen die gingen over de opdracht, het fictieve bedrijf, ging deze opdracht ook over onze prestaties binnen een organisatieonderdeel/een team. In ons geval dus de SLB groep. We moesten samenwerken en hebben samengewerkt waarbij er gereflecteerd is op de individuele bijdrage van elk van ons aan het project en binnen de SLB groep. Hierbij hadden we, vooraf vastgelegde en uitgewisselde, persoonlijke leerdoelen.

Deze leerdoelen waren als volgt:
• Jonathan van Hout: concretiseren. Valkuil: vergeet veel.
• Gino Henkel: meer structuur in het werk aanbrengen, planning maken en daar aanhouden, meer concretiseren (verantwoorden). Valkuil: perfectionisme, heeft een ideaal beeld, grammaticaal slecht.
• Liënne Domacassé: stem laten horen (mening geven). Valkuil: over zich heen laten lopen
• Nicole van Rijthoven: leren delegeren, mensen leren vertrouwen, geen extra taken aannemen. Valkuil is perfectionisme.
• Petra Habets: niet alles alleen willen doen, hulp aannemen als deze wordt aangeboden, compacter werken. Valkuil: eigenwijs, koppig, perfectionistisch.

Na het krijgen en samen doornemen van de opdracht besloten we om flink aan het werk te gaan. Zeker omdat we, in verhouding, vrij weinig tijd kregen om de opdracht, die erg groot en uitgebreid was, uit te kunnen voeren en te kunnen maken.

We zagen de opdracht als één groot geheel die in meerdere kleine happen gehakt kon worden. Sowieso had de opdracht zelf al een indeling namelijk leertaak een, die bestond uit opdracht een tot en met zes, en leertaak twee. Voor ons was dit erg fijn omdat we zo de verschillende opdrachten en leertaken konden gebruiken als stappen in een soort stappenplan. We begonnen aan het begin, namen de opdrachten samen door en maakten vervolgens een taakverdeling. Deze taken, die eerlijk verdeeld werden over alle teamleden, moesten af zijn voor de door ons gestelde deadline. Op de dag van de deadline kwamen we bij elkaar voor een vergadering en/of discussie en maakten vervolgens een nieuwe taakverdeling bij een nieuw stuk van de opdracht. Ook dan werd er weer een nieuwe deadline gesteld. Als iemand zich niet aan die deadline hield dan spraken we elkaar daar ook op aan. Op deze manier hebben we gezamenlijk de gehele opdracht uit en afgewerkt.

Dit alles verliep redelijk vlot. Dit kwam voornamelijk doordat we een SLB groep zijn en elkaar daardoor beter kennen, vaker zien en vaker spreken. Tevens weten we van elkaar hoe we in elkaar zitten en wat we aan elkaar hebben. Daarbij is iedereen binnen de groep gelijk aan elkaar en wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van elkaars kwaliteiten en talenten. Tijdens het maken van en werken aan de opdracht van dit blok, moedigden we elkaar aan en boden we elkaar hulp en steun. Dit was erg fijn en nodig op momenten dat het hele proces rondom de opdracht werd afgeremd en/of bleef steken. Tevens was het erg fijn om op deze manier samen te werken.

Deze fijne samenwerking kwam verder ook doordat we elkaar op de hoogte hielden. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij een vertraging van de trein, als de bus gemist was, etc. en er dus niet op tijd op een vergadering gekomen kon worden. Op die manier wist iedereen wat er aan de hand was en kon daar rekening mee gehouden worden. Ook hielden we elkaar op de hoogte door middel van notulen. Bij elke vergadering werd er bijgehouden wat besproken en afgesproken was. Vervolgens werd dit uitgewerkt en via de mail verzonden naar de gehele groep. Zo had je niet alleen een samenvatting en taakverdeling op papier, maar kreeg je ook de kans om bij een volgende bijeenkomst nog eens terug te komen op de notule van de vorige keer. Dit was zeker handig voor als iemand helemaal niet aanwezig was bij een of meerdere van de vergaderingen omdat je op deze manier toch precies wist wat er gedaan en besproken was en waar de rest van de groep mee bezig was geweest.

Minor LA1

Musical script

Kilometers Cola en Knetterende Ruzie

Musical voor de educatieve stage opdracht, CMV Fontys Eindhoven.
2009. Kunstkwartier Helmond i.s.m. Maria school Helmond

Lonneke van Tuil en Petra Habets


Openingswoord
Welkom dames en heren, jongens en meisjes! Welkom bij deze toneeluitvoering door groep 7 van de Mariaschool te Helmond!

We zijn al weken, nee wat zeg ik.. maanden, bezig om dit toneelstuk op te zetten en in elkaar te zetten, we hebben er met z’n allen kei en keihard voor gewerkt en nu, ja NU is het dan zover…

Wij presenteren u met trots…

*tromgeroffel*

5 Kinderen die borden (kunnen ze in de tijd naar de echte uitvoering aan werken/zelf maken) omhoog houden met deze woorden erop. Ze staan in een rij en de borden vormen de gehele titel:

Kilometers cola en knetterende ruzie!!

*de 5 kinderen roepen deze titel hardop*


Scène 1
Locatie: Bij Boris thuis
(Boris komt thuis van school. Heeft jas aan en tas om.
Moeder zit op de bank)

Boris: Mama, mag ik een glaasje cola?
Mama Boris: Hoe vaak moet ik dat nu nog zeggen? Ik had je gisteren al verteld dat we alleen cola drinken tijdens het eten.
Boris: Dat gemopper hier de hele dag. Toen papa hier nog woonde was het hier veel gezelliger.
Mama Boris: Dan ga je toch gewoon in je kamer zitten. Dan heb je nergens last van!

(Boris loopt naar zijn kamer toe. Loopt daar wat boos rond.)

Verteller:
4 maanden geleden is de vader van Boris vertrokken. Hij had de hele dag ruzie met de moeder van Boris.
Sinds die dag moppert de moeder van Boris de hele dag tegen Boris. En Boris, die wordt daar heel erg verdrietig van.
Net zoals vandaag, nu is ze weer boos omdat Boris vroeg of hij cola mocht drinken. Hij vroeg het toch alleen maar? En dat het alleen bij het eten mag heeft ze nog helemaal niet eerder gezegd. Boris vind het maar stom.
Boris zit met 3 klasgenootjes in een band. Ze schrijven zelfs liedjes, en soms treden ze ergens op, net zoals vorige week toen de oma van Jasper jarig was. Ze zijn op zoek naar een nieuwe zangeres. Morgen komt er in het muziekblad een advertentie.

(Boris pakt de telefoon)
Boris: Hé Nadia hoe gaat het?
Nadia: Ja gaat goed! Ben wel echt moe, we hadden zoveel rekensommen voor huiswerk vandaag.
En hoe gaat het met jou?
Boris: Wel goed, maar mijn moeder is vandaag weer zo boos geworden. Sloeg weer helemaal nergens op deze keer.
Nadia: Pff, wat stom zeg. Maar waarom bel je?
Boris: Morgen komt de advertentie in de krant, vind jij dat ook zo spannend!
Nadia: Ja man, ben echt benieuwd wie er op reageert. Jij hoopt zeker dat het een zangeres is met blonde haren.
Boris: Haha nee hoor, als ze maar heel mooi kan zingen!
*Je hoort een stem in de verte die “Nadiaaaaaaa” roept*
Nadia:Jaja, ow mijn mama roept ik moet de hond uitlaten! Ik zie je morgen!
Boris: Tot morgen!

Verteller:
En daar zit hij weer. Vaak als hij ruzie heeft met zijn moeder wacht hij net zolang boven tot ze moeten gaan eten.

(Boris loopt wat geërgerd rond, op een gegeven moment gaat hij op een stoel zitten en leest een boekje --> die van Carry Slee zelf; kilometers cola en knetterende ruzie/tijdschrift).

Introliedje
Spotlights, camera microfoon


Scène 2
Locatie: het schoolplein
(Jasper, Tessa en Nadia staan bij elkaar op het schoolplein)

Jasper: Tjonge waar blijft die slome slak van een Boris nu toch?
(Boris komt aan strompelen)
Jasper: Hé slome waar bleef je nou?
Boris: Kijk! Eens wat ik hier heb!
Nadia: Jaaa de advertentie, lees eens voor!
Jasper: (schraapt zijn keel)
Tessa: Aantrekkelijke zangeres met zwart haar
Allen : (ze lachen allemaal)
Boris: ok! ik lees hem wel voor!
Wie wil zingen in onze band? Inlichtingen bij Tessa de Leeuw.
Telefoonnummer: 06-13856
Nou dat klinkt goed, toch jongens?
Nadia: Ja zeker! Nu maar hopen dat er snel iemand belt

Verteller: * rinkelt een belletje*
De school begint.
(De kinderen lopen de school in)
(aan het publiek) "zijn jullie ook benieuwd of ze een nieuwe zangeres kunnen vinden?"...

(Er wordt nu alleen een spot op Tessa gericht)
Tessa: Hoi met Tessa. Ja? Heb je onze advertentie gelezen?
Wil je auditie komen doen? Wat leuk! Kun je vanmiddag om 4 uur, bij mij thuis? Ok, dan zie ik je dan! Doei!


Scène 3
Locatie: repetitie ruimte
Tessa: Hé jongens! Ik heb twee keer goed nieuws!
Jasper:Laat me raden..
Tessa: Nee! Fout geraden.
Jasper: Haha spelbreker. Maar vertel dat fantastische nieuws eens dan!
Tessa: Nou ten eerste! Mijn moeder heeft boodschappen gedaan.
We hebben genoeg cola voor de band voor de eerst komende negen jaar!
Allen: *juichen*
Boris: En het 2e goede nieuwtje?
Tessa: Er komt straks iemand op bezoek, ene Linda van Lieshout. En ze komt hier voor de AUDITIEEEE!
Nadia: Dat is goed nieuws! Ik ben benieuwd.

(de bel gaat)
Nadia: Kijk, daar zul je haar hebben.
Ok jongens, we zijn een professionele band. Het belangrijkste is dat
Ze mooi kan zingen..
Jasper: En dat ze blond haar heeft natuurlijk
Boris: *geeft een boks aan Jasper* Mee eens kerel!
Tessa:Vermoeiend hoor die kerels van tegenwoordig

(Nadia komt terug, en komt terug met Linda)
Nadia: Mag ik jullie voorstellen aan Linda?
Allen: Welkom
Boris: ga zitten, wil je iets drinken?
Linda: (op een saaie toon) nee ik heb geen dorst.
Tessa:Oké, weet je welk liedje je wilt gaan zingen?
Linda: Nee...
Tessa:Kedeng kedeng. Ken je dat? Is een heel leuk liedje
Linda: Ok
Boris: Wij spelen de muziek wel, dan mag jij het zingen
Linda: Wat jij wil., het is jouw feestje..
*Linda zingt het liedje heel vals*

De trein raast als maar verder van station naar station.
Ik kom op plaatsen waar ik nooit ben geweest.
Er rammelt plots een kar op, vraagt een juffrouw "koffie thee?"
Ik heb wel wat dorst, toch zeg ik "nee."
Kedeng Kedeng, Kedeng Kedeng, Kedeng Kedeng, Kedeng Kedeng, Kedeng Kedeng, Kedeng Kedeng,
Oeh Oeh


Linda: Zo klaar, ik ga even naar de wc.
Tessa: (Wacht tot Linda weg is..) Zoooo mevrouw. U bent niet door naar de volgende ronde.
Jasper: Ik dacht dat mijn moeder vals zong, maar zij kan er echt niets van.
Boris: zullen we maar tegen haar gaan zeggen dat ze niet door is?
(Boris loopt de gang toe, maar ziet dat Linda weg is.. )
Boris: Ze is weg.
Nadia: Ze moest toch even naar de wc?
Boris: Er zit niemand op de wc, de wc deur staat open.
Jasper: Ik moet heel even bellen, even mijn telefoon uit mijn jaszak halen.

(Jasper loopt naar de gang, en komt even later weer terug.)
Jasper: Mijn telefoon en portemonnee zijn weg, ze zaten in mijn jaszak.
Boris: Je bent ze vast gewoon vergeten thuis. Je mag mijn telefoon wel even lenen, die zit in mijn jaszak
(Boris loopt naar de gang)
Boris: Mijn telefoon is ook weg.
(Tessa en Nadia lopen nu ook naar de gang)
Tessa: Mijn portemonnee is ook weg.
Nadia: Ja die van mij ook
Allen: Linda! Zij heeft ons bestolen!

Verteller:
Van alle bandleden zijn dus de portemonnees en telefoons gestolen. Linda heeft dat gedaan. Ze zei dat ze naar de wc moest. Daardoor was ze alleen op de gang en had hierdoor de kans om alle jassen leeg te stelen.
De bandleden zijn erg geschrokken en doen aangifte bij de politie. Vervolgens drinken ze nog even een glaasje cola samen en gaan daarna allemaal naar huis toe.
Boris ook. Zou het weer gezelliger zijn bij hem thuis, of krijgt hij weer ruzie met zijn moeder?


Scène 4
Locatie: Bij Boris thuis
Moeder Boris: Ik heb leuk nieuws. Woensdag mag je naar tante Emma en daar mag je vijf nachten blijven slapen. Ik ga een paar dagen op vakantie, heb heel even rust nodig.
Boris: Tante Emma? Ik ga echt niet bij haar logeren. Ze doet altijd zo gemeen over papa.
Moeder Boris: Daar gaaaan we weer! Jij gunt mij ook echt helemaal niets hé!
Boris: Kan ik niet bij Tessa logeren? Dat vindt haar moeder vast wel goed.
Moeder Boris: Wat ben je toch vervelend, je gunt me ook helemaal niks. 5 dagen logeren dat is alles wat ik vraag.
Boris: Mam! Ik wil best logeren, maar bij Tessa of iemand anders uit de klas, maar niet bij Tante Emma. Weet je wat ze de vorige keer over papa zei?
Moeder Boris: Ow natuurlijk! Haal die vader van je er maar weer bij! Ik wil jou niet meer zien, ga maar naar je kamer ofzo.

Verteller: Het is weer eens zover.
Weer heeft Boris knetterende ruzie met zijn moeder. Het was toch een goed idee om bij Tessa te logeren, hij kan toch vragen of dat mag van Tessa's moeder. Zij is zo aardig dat mag vast wel.

Boris zingt:
Ik voel me zo verdomd alleen – Danny de Munck

Krijg toch allemaal de kolere
Val voor mijn part allemaal dood
Ik heb geen zin om braaf te leren
Ik eindig toch wel in de goot

Kinderen willen niet met me spelen
Noemen me 'Rat', en wijzen me na
De enige, die me wat kan schelen
Die is er nooit, dat is m'n pa

Mijn moeder kan me niet verdragen
Nooit doe ik iets voor haar goed
Om liefde hoef ik ook al niet te vragen
Schelden is alles, wat ze doet

Had ik maar iemand om van te houden
Twee zachte armen om me heen
Die mij altijd beschermen zouden
Ik voel me zo verdomd alleen



Scene 5
Locatie: Bij Boris thuis
De postbode loopt fluitend naar de brievenbus van het huis van Boris, duwt de krant door de brievenbus en roept: post! Boris komt in zijn pyjama aangelopen, pakt de krant op en gaat vervolgens aan tafel zitten.

(Boris zit aan het ontbijt, hij leest de krant).
Verteller: Boris zit aan het ontbijt, en gaat even de krant lezen. Hij leest dat er bij een gymnastiekvereniging ook een aantal mensen beroofd zijn. Dat zou zo maar eens Linda kunnen zijn.
Dit moet hij aan de rest van de band vertellen. Dat komt goed uit want vanmiddag ziet hij ze toch al.

Locatie: Repetitie ruimte
Verteller: De band drinkt samen kilometers cola.
Ze hadden eens bedacht dat wanneer ze alle cola die ze dit jaar gedronken hadden in een rivier zouden gooien, ze wel kilometers rivieren zouden kunnen vullen.
Dus dat is eigenlijk kilometers cola.

Boris: * hij leest het krantenartikel voor*
Helmond- 7 juni 2009.
Bij gymnastiekvereniging de Huppel heeft gisteren een diefstal plaatsgevonden. Drie jonge mensen rond de 11 jaar hebben enkele portemonnees uit de kleedmaker van de gymnastiekvereniging gestolen.
De politie weet nog niet wie deze mensen zijn. Het is overigens de tweede diefstal in Helmond deze week. Eerder gebeurde het zelfde bij een muziekband.
Nadia: Zou dat Linda zijn?
Jasper: We gaan er heen! Dan komen we er zo achter

Locatie: Buiten voor de deur van de gymnastiekvereniging.
Verteller: De band staat bij de ingang van de gymnastiekvereniging. Ze vinden het spannend om naar binnen te gaan, want ze weten nog niet precies zeker wat ze moeten gaan zeggen.

(Dan komt er een meisje naar buiten gelopen.)

Kyra: Hoi. Willen jullie misschien iets vragen? Ik kom hier vaker, misschien kan ik helpen?
Tessa: Wij lazen in de krant dat er hier geld en telefoons gestolen zijn.
Kyra: Ja dat klopt. Ik ging gisteren hier turnen. En toen ik terug kwam in de kleedkamer was alles weg.

Boris: Wij hebben een band. En bij ons zijn eergisteren al onze portemonnees en telefoons gestolen. Wij weten wie het gedaan heeft. En we willen eigenlijk een plan bedenken om de dief te pakken.
Kyra: Dat vind ik een goed idee, ik wil mee doen.
Nadia: Als je morgen naar onze repetitie ruimte komt, dan gaan we samen een plan bedenken, vind je dat goed?
Kyra: Ja dat is goed! En trouwens jullie hebben een band hé, hebben jullie niet toevallig een zangeres nodig? Ik vind het best wel leuk om te zingen.
Boris: Heel toevallig zoeken we een zangeres. Als je wilt mag je morgen even een liedje zingen, soort van auditie ofzo.
Kyra: Oké dat is goed. Tot morgen!


Scene 6
Locatie: de repetitieruimte
Verteller: De band is weer bij elkaar. Vandaag gaan ze dus een plan bedenken hoe ze die stomme Linda op kunnen pakken. En ook willen ze eigenlijk wel weten waarom ze al dat geld gestolen heeft.

Tessa, Jasper en Nadia zijn even boodschappen doen. Boris wacht hier tot Kyra komt.

(De bel gaat, het is Kyra).

Kyra: Hey! (zingt meteen een liedje)
Fame- de musical

Kom op kijk naar mij
Ik schijn de zon voorbij
nu weet niemand nog hoe ik heet
laat me stralen
en je vergeet de rest

Ik kan zoveel meer
gun mij die kans een keer
ooit een idol
nooit meer een fan
ooit weet jij wel wie ik ben

Fame leef tot het einde der tijden
schiet alle sterren voorbij
niet langer klein en bescheiden
want ooit draait alles om mij Fame


Boris: Wow wat mooi! Zing jij vaak?
Kyra: Valt wel mee, ik wil het vaker doen. Daarom wil ik in de band.
Wel ben ik afgelopen zomer op muziekkamp geweest in Friesland. Dat was zo leuk! Ik heb een paar foto’s bij me, wil je die zien?

Verteller: En nog voordat Boris de kans kreeg antwoord te geven op deze vraag kreeg hij de foto’s al in zijn handen gedrukt.
Als hij de foto’s eens goed bekijkt schrikt hij zich helemaal te pletter! Die man daar, die kent hij!

Kyra: Gaat het? Je kijkt erg geschrokken.
Boris: Dat is mijn papa daar op de foto. Maar die heb ik al een jaar niet meer gezien en ik weet ook niet waar hij woont.
Kyra: Jouw papa? Dat wist ik helemaal niet! Maar ik heb zijn adres in mijn agenda staan, ik zal het even voor je op een briefje schrijven.
Boris: Dankjewel!

Verteller: Dus Kyra weet waar de vader van Boris woont. Boris gaat hem binnenkort eens opbellen. Dat is spannend, maar aan de andere kant lijkt het hem ook heel fijn om snel weer met zijn vader te kunnen kletsen.

(de rest van de groep komt binnen, ze kletsen wat).
Verteller: De groep bedenkt een plan. Hiermee gaan ze Linda zeker vinden!

Boris: We zetten weer een advertentie in het muziekblad, die leest ze vast wel. En we zeggen dat we een toneelgroep hebben!
Tessa: Ja, we zeggen dat we een nieuwe zangeres zoeken, omdat de zangeres die we nu hebben ziek is!
Boris: Ja precies. Als Linda dan is geweest en weer naar huis gaat, achtervolgen we haar. Dan weten we waar ze woont!
Kyra: Dan doe ik het woord, want mij heeft ze nog niet gezien.
Allen: Top plan!
Verteller: Wat een slim plan. Twee dagen later staat er een advertentie in de muziekkrant. En inderdaad, Linda belt op.
Ze spreken af.

Linda: Hoi! Ik kom voor de auditie van de toneelgroep.
Kyra: Sorry, het is niet meer nodig, we hebben al iemand anders gevonden. Toch bedankt dat je even langs wilde komen.

Verteller: De band gaat nu snel achter Linda aan.
Maar wat gebeurt daar nou?

Man: (gilt) Stop! Mijn portemonnee is gestolen!

(Linda rent snel weg, en gooit dan de portemonnee die ze gestolen heeft in de capuchon van Boris)
(heel toevallig komt daar net 2 politieagenten aangelopen).

Politieagent 1: Geen paniek! Geen paniek. Wij zijn er, dus dan komt alles goed.
Politieagent 2: Ik ben trouwens rechercheur de Kock, met ck. En dit is mijn collega, uh hoe heet jij ook alweer?

Politieagent 1: Zo! Komen jullie maar even mee. Mevrouw loopt u ook even mee.
Hebben deze mensen uw portemonnee gestolen?
Man: Ik weet het niet,het ging allemaal zo snel.
Boris: Nee wij hebben het niet gedaan. Linda steelt alle portemonnees in Helmond. Bij ons in de band, bij Kyra haar gymnastiekvereniging, en nu ook bij de meneer.

(Linda staat verscholen,en Boris ziet haar!)
Boris: Kijk! Zij is het, zij is de dief!
(Linda rent weg.)
Politieagent: (rent achter Linda aan, maar kan haar uiteindelijk wel tegen houden.) Zo, jongedame! Kom jij maar even mee naar het politiebureau.
Jongens, jullie mogen gaan. Maar jij, *wijst naar Linda* (Linda) niet. Meneer loopt u ook even mee naar het politiebureau dan kunt u aangifte doen van diefstal.
Kinderen, jullie mogen morgen langs komen, dan kunnen jullie ook aangifte doen.

Verteller: Zo! Dat was spannend. Gelukkig is Linda opgepakt. Hopelijk stopt ze nu met stelen. De band gaat naar huis en morgen op school kletsen ze wel weer verder.

(Alle bandleden lopen nu een andere kant op.
Ze verdwijnen allemaal uit beeld, behalve Boris.

Opeens komt er een auto heel hard aan rijden. Hij rijdt tegen Boris aan, en Boris valt op de grond. )

Automobilist: Sorry! Gaat het? Hé jongen, wakker worden. Ik breng je naar het ziekenhuis.


Locatie: het ziekenhuis
Papa Boris en een dokter staan naast het bed van Boris wat te smiespelen/fluisteren, ronden vervolgens hun gesprek af waarna papa Boris Boris aanstoot.

Boris: Waar ben ik?
Dokter: Je bent in het ziekenhuis. Je hebt gisteren een ongeluk gehad maar het gaat goed met je dus je mag zo weer naar huis.
Papa Boris: Hé jonge, gaat het weer een beetje?
Boris: Papa! Hoe kom jij hier?
Papa Boris: je bent best hard gevallen. Je wist zelfs je naam niet meer. Gelukkig had je mijn telefoonnummer in je broekzak zitten. De dokters hebben mij gebeld en ik ben meteen hierheen gekomen.
Boris: Ik heb dat nummer van Kyra gekregen. Au! Ik heb zo’n hoofdpijn. Weet mama dat ik hier ben?
Papa Boris: Ja,het ziekenhuis heeft haar gebeld, en ik heb nog even met haar gesproken.
Boris: Weet je dan ook van de ruzies?
Papa Boris: Ja.. Ik heb het er met je moeder over gehad.
Ik ga verhuizen, ik kom weer in Helmond wonen. Als je wilt mag je bij mij komen wonen. En we gaan zorgen dat het weer goed komt tussen jou en je moeder. Goed?
Boris: Ja! Dat vind ik een goed plan.

(afsluitend liedje)
Boris komt overeind, stapt uit bed en begint. Vervolgens komen er steeds meer kinderen het podium op waarna het afsluitende liedje wordt gezongen door alle kinderen van groep 7.

Weet je wat ik wel zou willen
Tatoeages op mijn billen
Grote ringen door mijn oren
Een gaatje door mn tong heen boren
Een zonnebril met blauwe glazen
Netkousen met hoge laarzen
Origineel, een echte ster
Oeeeh ik schop het echt heel ver!

Refrein:
Spotlight, camera, microfoon
Das voor mij toch heel gewoon
Als ik straks beroemd ben
Als ik straks beroemd ben
Spotlight, camera, microfoon
Ik vind alles heel gewoon
Als ik straks beroemd ben
Ben jij: mijn allergrootste fan!

(nanananananana)

Weet je wat ik wel zou wensen
Om me heen beroemde mensen
Soapies, sterren en modellen
Mogen me voor een feestje bellen

Super-, mega-, gigabekend
Ik zet elke nieuwe trend
Origineel, een echte ster
Oeeeeeh ik schop het echt heel ver!

Refrein

In bewondering wil ik zwemmen (wil ik zwemmen)
Eeuwig doorgaan, nooit meer remmen (nooit meer remmen)
Op naar de top, dat is mijn streven
Ik ga zeker weten mijn droom uitleven

Spotlight, camera, microfoon
Das voor mij toch heel gewoon
Als ik straks beroemd ben
Als ik straks beroemd ben

Refrein

zaterdag 13 juni 2009


Beste ouder/ouders,

Wij zijn Lonneke van Tuil en Petra Habets,
2e jaars studenten van de Fontys Hogeschool Sociale Studies richting CMV (Culturele Maatschappelijke Vorming) te Eindhoven.
Via school hebben we de opdracht gekregen om een educatieve stage opdracht uit te voeren. Wij doen dit voor het Kunstkwartier en in samenwerking met de Mariaschool.

Wat de opdracht betreft hebben wij gekozen voor het maken en uitvoeren van een musical. Deze musical willen wij tot stand brengen met en door groep 7 van de Mariaschool, de klas waarin uw zoon of dochter zit.
We zijn samen al hard bezig met repetities om teksten en spel te oefenen en te leren om zo op maandag 8 juni 2009 een mooie musical neer te kunnen zetten.

Vanuit onze educatieve opdracht is het de bedoeling om van deze repetities en musical foto’s en/of videobeelden te maken, zodat wij ook op die manier beoordeeld kunnen worden. Deze foto’s en/of beelden zullen alleen voor deze doeleinden binnen onze opleiding (en eventueel binnen de Mariaschool zelf) gebruikt worden.

Nu is onze vraag aan u of u hier bezwaar tegen heeft.
Is dit het geval dan zouden wij dat graag van u horen.
(Voor eventuele reacties kunt u terecht bij de juffrouw van groep 7, juffrouw Ingrid)


Alvast bedankt!

Lonneke en Petra

Film; Consumeenzaam


Individuele reflectie
Het blok ‘Kunstzinnig Creëren’ ging over kunst en over de beweegredenen achter kunst, over creativiteit, manieren om jezelf te pushen om creatief te denken, het vormgeven van creatieve ideeën en daarnaast heel nadrukkelijk over samenwerken.
Hierbij kregen wij de volgende opdracht: het bedenken en schrijven van een filmscenario en vervolgens het maken van een film over een maatschappelijk en actueel thema. Dit moest gedaan worden in een aangewezen gemengde groep studenten.

In het begin zag ik dit hele project, om eerlijk te zijn, niet echt zitten. Het maken van een film leek mij een uitdaging maar op de een of andere manier stond het me toch tegen. Dit kwam voornamelijk doordat er in het begin een hele negatieve sfeer binnen onze groep heerste. Er was wel motivatie maar deze kwam er, naar mijn mening, niet heel geloofwaardig uit. Logisch eigenlijk als je bedenkt dat veel van ons elkaar helemaal niet kenden, sommigen niet altijd aanwezig konden zijn (gemengde groep; voltijd/deeltijd, Eindhoven/Tilburg, 2e/3e jaars), een deel van de groep een hele week niet aanwezig zou zijn in verband met het Fontys4Bosnië project en de toch al minimale tijd die we voor het gehele filmproject hadden. Dit leek te hoog gegrepen en stond ons dan ook als een obstakel in de weg.

Vervolgens was daar het kiezen van een thema. Een deel van de groep (waaronder ikzelf) hadden hiermee (op maandag) al een begin gemaakt en daaruit ontstond een, zo goed als klaar, concept voor de film. Op donderdag, toen de rest van de groep erbij kwam, werd dit hele concept onderuit gehaald. Op zich niet erg. Ik vind namelijk dat iedereen zijn of haar mening mag en moet kunnen laten horen. Toch kreeg ik daarbij ook het gevoel dat al het werk dat wij al op die maandag hadden gedaan, voor niets was geweest. Maargoed, niet veel woorden aan vuilmaken en vooral geen onnodige tijd aan verspillen, waren mijn gedachten. Er volgde een discussie over wat dan wel het thema van onze film zou gaan worden en waar onze film dan dus over zou gaan. Er volgde een stemming en uiteindelijk was daar dan ons uiteindelijke thema; consumeren maakt niet (altijd) gelukkig, de consumptiemaatschappij maakt niet gelukkig.

Bij het kiezen en bepalen van ons thema viel het me op dat sommige mensen meteen de rol van leider namen en dan met name in verbale zin. Ik ben zo helemaal niet. Ik observeer eerst (aan de expressie/lichaamstaal van mensen zie je vaak meer), luister vervolgens naar wat iedereen te zeggen heeft, neem dat in mij op en als ik vind dat ik ook wat zinnigs te melden of toe te voegen heb dan laat ik dat horen. Ik ben dus iemand die eerst de kat uit de boom kijkt maar vervolgens wel met (goede) ideeën komt. Ik liet mijn groep mijn ideeën en inzichten horen en vervolgens liet ik weten dat niet iedereen zijn of haar ideeën in de film kon hebben omdat we daar gewoonweg met teveel mensen voor waren. We zouden dus moeten accepteren dat niet met alle ideeën en inbreng iets gedaan kon worden. (De rest van de groep stemde hiermee in en vond dat eigenlijk meer dan logisch.) Ik gaf aan dat ik het dan ook niet erg zou vinden als mijn inbreng er niet in terug kwam aangezien het mij niet zo heel veel uit maakte waar de film over zou gaan. Mij ging het er vooral om dat we samen tot een film en tot een eindresultaat zouden komen.

Hier kom ik dan ook meteen bij een van mijn vooraf vastgestelde leerdoelen, namelijk het op tijd afronden van alles. Ik ben normaal gesproken iemand van het laatste moment. Ik ben geen planner en als er wel een planning is, dan vind ik het lastig om mij daar aan te houden. Daarnaast had ik nog een leerdoel en dat was samenwerken. Op zich is samenwerken voor mij geen probleem maar als ik de keuze zou krijgen om iets samen met mensen te doen of alleen, dan zou ik voor het tweede kiezen. Als ik dingen alleen doe of maak, dan kan dat op mijn manier, met mijn tijdsindeling, mijn manier van denken en dan hoef ik geen rekening te houden met andere mensen. Ik vind het fijner om dingen zelf en alleen te doen omdat ik mij daar vaak gewoon beter bij voel. Niet alleen omdat ik dan geen gezeur en gezeik van andere mensen heb maar ook en vaak omdat ik me dan beter voel over het eindresultaat. Daarbij geldt dat als er dingen misgaan of fout lopen, ik mijzelf daar dan alleen maar op kan aankijken. In een groep is dat wel anders..

Een mooi bruggetje om het onderwerp Gabor aan te snijden. Nadat we gezamenlijk het thema voor de film gekozen hadden en er mensen waren verkozen om het script te gaan schrijven (Gabor was een van hen), kregen wij een mail van Gabor waarin hij zijn ontevredenheid uitte over het uiteindelijk gekozen thema en script. Hij besloot om uit onze groep te stappen.

Mijn reactie op die mail was als volgt:

Ik wil hier niet veel woorden aan vies maken aangezien ik geen zin heb om met het vingertje te gaan wijzen. Dit is, naar mijn mening, ook niet nodig.

Het enige wat ik hierover kwijt wil is het volgende:
Waar gaat dit over!!
We zijn toch volwassen mensen!
Volwassen mensen met hetzelfde doel, namelijk het komen tot een mooi eindresultaat.
Dit zullen we samen moeten doen.
Samen staan we sterk!

We hebben weinig tijd
en er moet veel gedaan worden.

Mijn voorstel:
Iedereen de mogelijkheid geven om zijn/haar mening en gevoelens te uiten,
accepteren dat niet met alle ideeën en inbreng iets gedaan kan worden
en vervolgens SAMEN ons best doen om tot iets moois te komen
waarbij het fijn zou zijn als dit op een leuke en gezellige manier gebeurt.

Geef het een kans!
Wat jullie?!

Knuff
pe

Tot op heden snap ik nog steeds niet waarom dit nou precies zo gelopen is. Ik bedoel, ik respecteer Gabor’s mening en keuze maar naar mijn mening had het niet zo ver hoeven komen en hadden we dit op een normale manier uit kunnen praten of hadden we het er in ieder geval op een normale manier over kunnen hebben samen, met de gehele groep. Nu is het nog steeds een issue die maar aan de kant geschoven en dus niet uitgesproken is. Erg jammer.

Volgende punt. Mijn taken binnen de groep en binnen het filmproject. In het begin had ik aangegeven dat ik wel graag in de PR groep zou willen zitten en dat ik daarbij best een van de productieleiders zou willen zijn. Hier werd ik dan ook bij ingedeeld. Tijdens het filmen bleek dat er eigenlijk maar 1 productieleider nodig was. Wij hadden er drie. Twee van hen hingen er dus maar wat bij terwijl ze in de tussentijd veel nuttigere dingen zouden kunnen doen. Ik was hier eentje van. Ik besloot om me, samen met de rest van PR, terug te trekken en te gaan werken aan de vormgeving van de poster, flyer, dvd hoes, dvd, invulling van de première avond en ga zo maar door. Het brainstormen hierover nam uiteindelijk meer tijd in beslag dan we gedacht hadden en na twee intensieve dagen van denken, discussiëren, overleggen en meningen delen, hadden we drie concept ideeën maar zaten we eigenlijk nog steeds op het zogenaamde nulpunt.

Onze drie concept ideeën waren als volgt:
1. Mijn idee: een spiegel in de vorm van de driehoek. De kijker wordt geconfronteerd met zichzelf (spiegel) en moet gaan nadenken over zijn eigen consumptiegedrag. In de hoeken 3 producten die representatief zijn voor de 3 karakters in de film
2. Een spiegel met daarin een shoppingbag. In de spiegel zie je een tas wat het shoppen symboliseert. De spiegel is gebroken en symboliseert en uit elkaar vallen van ‘de droomwereld’.
3. Een eenzame vrouw op straat. De mensen om haar heen lopen als schimmen voorbij. De vrouw heeft heel duidelijk shoppingbags in haar hand. De tasjes zijn in tegenstelling tot de vrouw duidelijk zichtbaar


En toen was het er opeens. Ik zat thuis nog wat te sleutelen, hannesen en werken aan de poster en zat eigenlijk maar wat te doen, toen ik opeens uitkwam bij een heel aparte compositie. Daar heb ik titel en tekst bij gedaan en voilà! De uiteindelijke poster!
Natuurlijk heb ik hem naar de rest van PR doorgestuurd om te kijken wat zij van de poster vonden en na hun goedkeuring heb ik hem ook naar de rest van de groep doorgestuurd. Zij waren, gelukkig, laaiend enthousiast. Dat vond ik erg fijn en erg gaaf omdat ik zelf ook ontzettend trots was op het eindresultaat. Daarbij was ik opgelucht dat mijn harde en lange werken tot diep in de nacht niet voor niets was geweest.

Het eindresultaat van de poster, flyer en met enige aanpassing ook de dvd hoes, staat bovenaan dit stuk, zoals u vast al gezien had..

Tevens wil ik hierbij meteen aangeven dat ik een consequent groepslid ben geweest. Er kon op mij vertrouwd worden, ik stond altijd klaar voor mensen en dingen, ik was flexibel, ik hield contact via de mail of sms als er iets misging (vertraging van de trein), als ik ergens hulp bij nodig had, iemands mening ergens over wilde weten, een algemene mededeling had en ga zo maar door. Daarbij was ik er altijd (op 1 donderdag na maar dat was met een goede reden) en aanwezig op de afgesproken tijden (zelfs in Tilburg terwijl er werd verwacht dat ik niet zo komen omdat ik van ver moet komen en zelfs als er om 8.30 uur bij Broet afgesproken was en dat betekende dat ik een trein eerder moest pakken en dat dat dus de trein van 6.50 uur werd.).
Hier stond ik zelf stiekem ook wel een beetje van te kijken. Ik ben absoluut geen ochtendmens en vind het dan ook vreselijk om op tijd naar bed te gaan zodat ik er vroeg weer uitkan. Nu ging dat eigenlijk (redelijk) soepel. Voor mij was en is dat een teken van motivatie. Een teken dat ik toch echt wel plezier had in het hele filmproject en alles wat daarmee te maken had en een teken dat ik me er echt wel voor wilde inzetten. Schouderklopje voor mezelf..

Leermomenten. Toen ik dit woord zag staan dacht ik, om eerlijk te zijn; zijn die er dan?! Ik heb ontzettend veel lol gehad in het maken van de film en that’s it. Maar als ik er nu zo over na denk en erover typ dan merk ik toch wel dat ik best wat geleerd heb. Niet alleen over mezelf, over samenwerken binnen een groep en communicatie maar ook over het begrip film.
Als ik kijk naar de hoeveelheid werk die er gaat zitten in het maken van een film van 10 minuten en hoe dat eruit ziet in de montage, dan kan ik me ook voorstellen hoe dat bij een ‘echte’ film eruit ziet, waarom dat zo lang duurt en zoveel tijd in beslag neemt. Het was een hele nieuwe ervaring om zo in contact te komen met film.
Nu wordt er natuurlijk gedacht dat ik de andere drie onderwerpen oversla maar, wees gerust, dat is niet zo. Over mezelf ben ik zowel pluspunten tegengekomen als verbeterpunten. De pluspunten heb ik hierboven al genoemd maar de verbeterpunten wil ik graag nog even, kort maar krachtig, toelichten:
• Met mijn afwachtende en observerende houding waarbij ik meestal erg stil en teruggetrokken ben, kan ik mensen een verkeerd beeld van mezelf geven. Zo kreeg ik een mailtje van iemand die bang was dat ze mij zouden vergeten en de vraag of ik me wel fijn voel binnen de groep. Dit was aan het begin van dit blok waarbij mijn zojuist beschreven houding vaker voorkwam. Ik vind het erg jammer dat mijn houding/manier van doen soms zo gezien of ervaren wordt. Meestal ben ik mij daar zelf namelijk niet zo van bewust. Aan de ene kant vind ik dat ook niet zo erg omdat dat nu eenmaal mijn manier van doen is maar aan de andere kant wil ik niet die indruk wekken die werd beschreven in die mail. Zo ben ik namelijk niet en zo wil ik ook niet gezien worden. Dit heb ik ook duidelijk gemaakt in een mail terug. Een verbeterpunt hierbij is om me bewuster te worden van mijn houding en dan met name bewust te worden van de uitstraling van mijn houding, hoe die overkomt op andere mensen, wat voor indruk ik wek.
• Ik kan niet heel goed tegen kritiek (Dit is persoon en situatie afhankelijk.), ook al sta ik er wel open voor. Nu moet ik zeggen dat ik verder niet veel tot geen kritiek heb gehad maar wel vaker heb gehoord dat ik mijn mening goed moet geven of dat andere mensen ervoor gingen zorgen dat ik plaats kreeg om wat te zeggen. Vast erg lief en goed bedoeld maar wat ik al eerder zei, als ik iets wil zeggen dan doe ik dat ook echt wel. Jammer dat ik dit niet goed heb kunnen overbrengen naar de rest van de groep.
• Als ik ergens commentaar/kritiek op geef dan komt dat vaak, onbedoeld, nogal bot en lullig eruit. Hier moet ik op letten en aan gaan werken.

Mijn leermomenten van samenwerken binnen een groep:
Ik ben vaker nogal wantrouwig naar mensen toe. De mensen binnen mijn groep hebben dit wantrouwen niet waargemaakt. Zij hebben me juist geholpen. Ze hebben me de ruimte gegeven om mezelf te kunnen zijn, om mijn eigen mening en gevoelens te kunnen uiten, ze hebben me vertrouwen gegeven en ik heb ze mijn vertrouwen gegeven. Eigenlijk stond iedereen gewoon klaar voor elkaar, werd er geholpen waar geholpen kon worden, werd er hard gewerkt maar ook plezier gemaakt en dan heb ik zoiets van; samenwerken is eigenlijk zo gek nog niet. Je leert andere mensen kennen, komt in aanrakingen met ideeën, gevoelens en inzichten van andere mensen en ga zo maar door. Volgende keer misschien eerder mijn vertrouwen in de rest geven..

Mijn leermomenten omtrent communicatie:
Het is mij maar weer gebleken dat communicatie ontzettend belangrijk is. Het is ontzettend belangrijk dat als je binnen een groep samenwerkt, je elkaar op de hoogte houdt, zegt als er iets is, elkaar aanmoedigt, praat over dingen, etc. Je hebt het overal en altijd nodig. Communicatie; mondeling/verbaal, schriftelijk, non-verbaal, het maakt allemaal niet uit. Als het er maar is want zonder (goede) communicatie loopt alles in de soep en gaat gewoon heel veel mis. Een goed voorbeeld was dat gedoe met Gabor. Misschien als er betere communicatie was geweest dan was dit alles niet gebeurd en niet nodig geweest. Het is zo zonde dat een miscommunicatie ervoor zorgt dat iemand uit de groep stapt.

Aandachtspunten wat betreft timemanagement.
Volgende keer moeten we een strakker tijdsschema maken en ons daar ook echt aan houden. We hadden nu wel afspraken maar deze waren er pas laat omdat we eerst veel te lang hebben gedaan over het kiezen van een thema. Zonde van de tijd want daar kun je wel tot in de eeuwigheid over blijven discussiëren. Het zou verstandig zijn als er dan iemand is of dat er 1 persoon wordt aangewezen die de knoop uiteindelijk doorhakt en die ook echt de tijd in de gaten houdt. Tevens is het hebben van 1 aangewezen leider/teamcaptain ook niet onverstandig.

Om toch nog maar even op die theoretische concepten terug te komen..
In de les van Gerard Elschot zouden we het gaan hebben over drie methodieken die je kunt gebruiken om te brainstormen. Uiteindelijk hebben we er eentje behandeld. Dit was de methodiek waarbij je een thema krijgt, je iets op papier zet, het blaadje vervolgens doorgeeft en de volgende daar dan het eerste wat bij hem opkomt onderzet. Dit doet elk persoon uit de hele groep en uiteindelijk heb je daar dus heel veel dingen onder elkaar staan op verschillende blaadjes. Onze groep bestond uit twaalf mensen. Er waren dus twaalf briefjes met op elk twaalf begrippen/zinnen over het thema en volgend op het vorige begrip op het blaadje. Daar kwamen hele leuke en aparte dingen en ideeën uit maar ook zaken die helemaal niets met het thema te maken hadden. Bijzondere en vernieuwende vorm van brainstormen vond ik.
Daarnaast bestaat er ook een methodiek die de superheldassociatie heet. Deze methodiek gaat als volgt: stimuleer je eigen fantasie door in de huid van een stripheld te kruipen. Hoe zou jouw stripheld het probleem oplossen? In stripverhalen is alles mogelijk, een handig uitgangspunt om buiten gebaande paden te treden. Helaas nog geen gebruik gemaakt van deze methodiek. Misschien een idee voor in de toekomst.

Ook al was de aangeboden tijd erg krap, gingen er flink wat mensen gedurende het project ook nog eens naar Bosnië en was er op het begin een negatieve obstakel in de weg, we hebben het gered! Samen zijn we tot een ontzettend mooi eindresultaat gekomen. Een goede film, super making-off, mooie poster, flyer, dvdhoes, gewoon helemaal te gek! Zeker na het winnen van de Broet-bokaal! Super, super, super!
Een bijzondere ervaring die niemand ons en die niemand mij meer afpakt!