Eindopdracht leerlijn onderzoek: participerende observatie.
Barhangen in de dorpskroegWelk type mensen komt er in een dorps- of wijkkroeg, welk gedrag vertonen zij en wat zijn hun activiteiten?
We hebben een participerende observatie gedaan, in een dorps- en een wijkkroeg. Dit hebben we beiden op 27 september 2008, 1 uur lang, onafhankelijk van elkaar, uitgevoerd (barhangend), in 2 verschillende kroegen. De hoofdvraag van dit onderzoek luidde: ‘Welk type mensen komt er in een dorps- of wijkkroeg, welk gedrag vertonen zij en wat zijn hun activiteiten? Eerst volgen onze resultaten en tot slot trekken wij hier onze conclusies uit.
Aantal, geslacht en leeftijdIn beide kroegen was het aantal mensen vrij klein, 21 en 27. Ook de verdeling in geslacht kwam relatief overeen: in de ene kroeg 4 vrouwen en 23 mannen, en in de andere 5 vrouwen en 16 mannen. De meerderheid was dus bij beide kroegen mannen. Verder viel bij beide kroegen op, dat er ook nog een klein aantal jongeren aanwezig was. Buiten deze jongeren, lag de (geschatte) gemiddelde leeftijd tussen de 40 en 50 jaar. De verschillen die er waren, waren enkel in de aantallen, die niet relevant zijn voor de resultaten.
UiterlijkBij dit aspect waren er duidelijke verschillen tussen de beide kroegen. In de ene kroeg zaten vooral mensen met afgeraffelde kleding, met gaten en losse
T-shirts en gouden kettingen. Daarnaast waren er een aantal mannen met redelijk lang kroeshaar in een staart. Enkele van de mannen hadden een pantalon en een overhemd aan. De vrouwen zagen er erg zonnebankbruin uit, en hadden veel make-up op.
In de andere kroeg waren er veel meer mannen in pantalon en overhemd, en er waren er maar enkelen met gouden kettingen.
De enige opvallende overeenkomst, was dat in beide kroegen alleen blanke mensen zaten, en geen uitheemse mensen.
GroepenOok bij dit aspect waren de verschillen groot. In de ene kroeg zag je dat alle groepen die binnen waren, veel met elkaar integreerden. De mensen maakten met iedereen wel een praatje, en er werd door heel de kroeg geschreeuwd naar een ander groepje. De groep die nog binnenkwam, vond meteen hun plaats. Ze zaten er ook meteen tussenin. Er waren verder nog 2 mannen die samen constant aan de bar bleven zitten, en met de barmannen praatten.
In de andere kroeg zag je juist dat de groepen bij elkaar bleven, afgezien van de mensen die buiten gingen roken. Er kwamen nog enkele groepjes binnen, maar die mengden zich niet met de andere groepen. Ook was er nog 1 persoon alleen, en die bleef ook alleen aan de bar zitten.
Dit verschil in interactie tussen groepen vonden we erg opvallend. Een duidelijke overeenkomst tussen de kroegen, was dat bij beiden iedereen elkaar kende. Iedereen groette elkaar wel. Dit hadden we van tevoren al verwacht.
ActiviteitenIn beide kroegen waren er een biljarttafel en een aantal dartborden aanwezig. De dartborden werden veel gebruikt. Maar de ‘hoofdactiviteit’ was toch wel bier drinken en kletsen met elkaar, in beide kroegen. Iedereen stond voornamelijk aan statafels, en niemand danste.
In de ene kroeg stond de muziek erg hard, die varieerde van popmuziek, Nederlandstalige muziek, Duitse schlagers en dancemuziek. Naast dartborden en een biljarttafel, waren er ook tv-schermen, fruitautomaten, photoplay en tafelvoetbal aanwezig. De fruitautomaten zijn een enkele keer gebruikt, en de tv-schermen stonden constant aan. Hierop werden videoclips en foto’s van de kroeg afgebeeld. Van de andere aangeboden activiteiten werd geen gebruik gemaakt. Roken werd buiten gedaan.
In de andere kroeg stond de muziek zacht, die ook vooral als achtergrondmuziek bedoeld was. Af en toe werd er een Nederlandstalige meezinger hard gedraaid, waarop dan ook meegezongen en gezwierd werd. De biljarttafel werd incidenteel gebruikt. Hier werd gewoon binnen gerookt, hoewel niet zo veel. Maar het personeel zei er niets van. Dit is ook wel een opvallend verschil.
ConclusieUit deze resultaten kunnen we een aantal conclusies trekken. Bij beide kroegen waren ongeveer evenveel mensen, waarvan de meerderheid man was. Verder waren er nog enkele jongeren. Qua uiterlijk viel ons op dat in beide kroegen alleen blanken waren, en geen uitheemse mensen. Een belangrijke overeenkomst is ook dat bij beide kroegen iedereen elkaar kende. Hier was nog wel een verschil in hoe dat te zien was. In de ene kroeg werd iedereen begroet, maar waren de groepen verder apart. In de andere kroeg praatte iedereen met elkaar, en waren de groepen niet vast. Verder deden de mensen ongeveer dezelfde activiteiten, waarvan de hoofdactiviteiten bestonden uit bier drinken, kletsen en darten. Daarnaast was het opvallend dat er in de ene kroeg, ondanks het rookverbod, wel gerookt werd en in de andere kroeg niet.
Met deze conclusie hebben we antwoord gegeven op onze onderzoeksvraag: Welk type mensen komt er in een dorps- of wijkkroeg, welk gedrag vertonen zij en wat zijn hun activiteiten?
Door: Caroline van Slobbe en Petra Habets
Docent: Judith Arts