dinsdag 21 oktober 2008

Stilte

Stilte
wat mij bezighoudt
soms
is de angstwekkende
stilte
in het woord
zo luid
meestal zo
angst en
aanjagend
het geluid
van de
stilte

Bert Schierbeek

Wijsheid

Mensen stoppen niet met spelen omdat ze oud worden,

Ze worden oud omdat ze stoppen met spelen..!!

Nice tekstje

Dit las ik pas geleden in de metro.
Naar mijn mening een erg interessant stukje waar ik het helemaal mee eens ben. Komt ie:

Breek de regels. Volg nooit de uitgestippelde paden. Probeer wat anders te doen, ook al vertellen mensen dat je gek bent. Alles wat je kunt dromen is mogelijk, het enige wat je nodig hebt is lef.

"Vrij naar Paulo Coelho"

maandag 20 oktober 2008

Krantenartikel congres; Vals Beeld


Grote stroomstoring door stemkastjes


Voerendaal In de partytent van het buurthuis van Voerendaal werd op maandag 10 december 2012 een congres gehouden over migranten uit Oost-Europa. Hierbij ging het specifiek over de migranten uit Roemenië. Onder de aanwezigen waren de burgemeester van Voerendaal, de voorzitter van een welzijnsinstelling uit België, een directeur van huisvesting en woningbeleid, de Roemenen zelf en als eregasten, wij, de studenten van Fontys.

Klokslag twaalf uur was ik aanwezig op de eerder genoemde plaats. Er waren nog vrijwel geen andere mensen en na een slordig half uur was dit niet anders. Net toen ik begon te twijfelen of ik wel goed zat, werd er aangekondigd dat het congres pas om 2 uur zou beginnen. Met andere woorden; ik moest nog eventjes wachten totdat het congres, waar ik al zolang naar uitgekeken had, kon beginnen. Dit was niet heel erg lastig aangezien ik tot die tijd werd volgepropt met vlaai en chocomel. Heerlijk!
Eindelijk was het 2 uur. De partytent van het buurthuis was nu bomvol. Overal zaten en stonden mensen en het was een drukte van jewelste. Toen iedereen tot bedaren was gebracht, kon het congres beginnen.
Als eerste kwam de burgemeester van Voerendaal aan het woord. Nadat hij zijn ontzettend grappige welkomstbabbeltje en zijn introductie op de dag had gehouden, was het de beurt aan de tweede spreker. De Belgische voorzitter van de welzijnsinstelling hield een lezing over de historische achtergrond en het toekomstperspectief van de Oost-Europese, lees Roemeense, migranten. Hetgeen hij hierover verteld heeft zal ongetwijfeld heel interessant geweest zijn maar om eerlijk te zijn werd ik teveel afgeleid door de meneer zelf. Dit niet alleen door zijn charismatische uitstraling maar ook door zijn onwijs schattige accent.
De derde spreker was een directeur van huisvesting en woningbeleid. Hij begon zijn betoog over de huidige situatie van de huisvesting van de Roemenen. Vervolgens ging hij verder over zijn toekomstvisie wat betreft die huisvesting. Ik kon me zeer goed vinden in zijn visie. Alhoewel deze niet in een notendop samen te vatten is, was het toch erg boeiend door zijn manier van spreken.
Er was geen tijd om in te dutten, want na de sprekers was er een open debat waar alle aanwezigen aan mee konden doen. Tevens konden we stemmen over een aantal stellingen. Zo rond middernacht werd dit gevolgd door een afsluitend dankwoord van de burgemeester.

Al met al was het een inspirerende dag met interessante sprekers. Met name het ‘klooien’ met de stemkastjes was voor mij een memorabel moment, samen met het ultieme hoogtepunt; het debat. Na dit congres ben ik een stuk wijzer over de problematiek en de kansen van de Oost-Europese migranten. Hopelijk wordt er spoedig weer een congres gehouden over dit onderwerp!

donderdag 9 oktober 2008

Opdrachten MET (leerlijn methodieken)

1. Hoe zit het met jouw vermogen tot empathie in relaties?
(Empathie is het vermogen om je in te leven in de gevoelens of de gedachtegang van anderen.)
Ik ben zelf een persoon die zich heel erg kan inleven in mensen en situaties. Dit weet ik van mezelf en daar moet ik rekening mee houden want soms draaf ik daar te ver in door. Dan wordt en is dat nadelig voor mezelf en kan ik het daar lastig mee krijgen.
Het vermogen is dus echt wel aanwezig maar de mate ervan verschilt per situatie, per persoon en tevens hangt het af van hoe dichtbij of ver weg iets/iemand bij mij staat.

Heb jij ook wel eens last van de zwakte van het gevoelig en afhankelijk zijn?
Algemeen genomen heb ik natuurlijk wel eens last van de zwakte van het gevoelig en afhankelijk zijn. Ik ben nou eenmaal een mens, een gevoelig mens met haar eigen normen, waarden en behoeften.
Als ik deeltje van deze vraag link aan het eerste deel van deze vraag, dan denk ik dat ik de vraag dan ook moet beantwoorden met een ‘ja’. Dit hangt ook weer af van de persoon en situatie. Tevens ook van hoe ik me zelf voel op dat moment. Als ik een dag heb waarin ik mezelf kwetsbaarder voel dan anders dan denk ik ook dat ik meer last heb van de zwakte van het gevoelig en afhankelijk zijn.
Trouwens, ‘last hebben van’ en ‘de zwakte’ vind ik wel heel negatief klinken terwijl dit helemaal niet negatief hoeft te zijn.

2. In hoeverre voel jij je in harmonie met je lichaam?
Ik heb dagen dat ik me goed voel en tevreden ben met wie ik ben en hoe ik eruit zie. Dan ben ik in harmonie met mijn lichaam. Er zijn echter ook dagen dat dit niet of niet geheel het geval is en dan is die harmonie met het lichaam ook niet of nauwelijks aanwezig.
In hoeverre ik me in harmonie voel met mijn lichaam is dus variërend en geen vaststaand feit. Het is beïnvloedbaar door mijn gevoelens en gedachten over mezelf in een bepaalde periode maar ook door mijn omgeving en de mensen binnen die omgeving.

3. In hoeverre ben jij gehoorzaam aan mensen/personen die jou hun wil proberen op te leggen?
Meestal ben ik niet of niet snel gehoorzaam aan mensen die mij hun wil willen opleggen of opdringen omdat ik een heel eigenwijs persoontje ben met een eigen wil. Vooral het hebben van die eigen wil en het laten horen en zien daarvan vind ik erg belangrijk.
Wel ben ik gehoorzaam naar bijvoorbeeld mijn baas op mijn werk. Ik sta/werk onder hem en heb hem te gehoorzamen maar wel tot een bepaalde grens. Als ik het ergens niet mee eens ben, ergens anders over denk of als ik me niet goed voel bij iets en het dus mijn persoonlijke grenzen overschrijdt, dan maak ik dit kenbaar en doe ik het niet. Ik gehoorzaam dan dus niet.

4. In hoeverre vind jij jezelf autonoom, dat wil zeggen handel je in overeenstemming met je eigen gevoelens?
Eigenlijk zou ik veel meer willen handelen volgens en in overeenstemming met mijn eigen gevoelens. Ik ben namelijk, naast een gevoelsmens, ook een denkmensje. Bij alles wat ik doe, denk ik na. Ervoor, tijdens en erna. Dit vind ik soms best jammer en irritant aangezien het dan minder spontaan is en ik er soms minder van kan genieten.
Natuurlijk handel ik ook wel eens in overeenstemming met mijn gevoelens. Dit is misschien vaker dan ik denk omdat het onbewust gebeurt. Hoe dit handelen in overeenstemming met mijn gevoelens zal uitpakken is dan maar de vraag. Dat is eigenlijk altijd en met heel veel dingen zo. Het is een gok/risico die je neemt en waarvan je vantevoren niet weet hoe het zal gaan lopen maar dat is dan ook juist het leuke en spannende ervan en eraan.

Sequens 2 (leerlijn beeldtaal)



woensdag 8 oktober 2008

Sequens 1 (leerlijn beeldtaal)



Barhangen in de dorpskroeg.

Eindopdracht leerlijn onderzoek: participerende observatie.

Barhangen in de dorpskroeg

Welk type mensen komt er in een dorps- of wijkkroeg, welk gedrag vertonen zij en wat zijn hun activiteiten?

We hebben een participerende observatie gedaan, in een dorps- en een wijkkroeg. Dit hebben we beiden op 27 september 2008, 1 uur lang, onafhankelijk van elkaar, uitgevoerd (barhangend), in 2 verschillende kroegen. De hoofdvraag van dit onderzoek luidde: ‘Welk type mensen komt er in een dorps- of wijkkroeg, welk gedrag vertonen zij en wat zijn hun activiteiten? Eerst volgen onze resultaten en tot slot trekken wij hier onze conclusies uit.


Aantal, geslacht en leeftijd
In beide kroegen was het aantal mensen vrij klein, 21 en 27. Ook de verdeling in geslacht kwam relatief overeen: in de ene kroeg 4 vrouwen en 23 mannen, en in de andere 5 vrouwen en 16 mannen. De meerderheid was dus bij beide kroegen mannen. Verder viel bij beide kroegen op, dat er ook nog een klein aantal jongeren aanwezig was. Buiten deze jongeren, lag de (geschatte) gemiddelde leeftijd tussen de 40 en 50 jaar. De verschillen die er waren, waren enkel in de aantallen, die niet relevant zijn voor de resultaten.

Uiterlijk
Bij dit aspect waren er duidelijke verschillen tussen de beide kroegen. In de ene kroeg zaten vooral mensen met afgeraffelde kleding, met gaten en losse
T-shirts en gouden kettingen. Daarnaast waren er een aantal mannen met redelijk lang kroeshaar in een staart. Enkele van de mannen hadden een pantalon en een overhemd aan. De vrouwen zagen er erg zonnebankbruin uit, en hadden veel make-up op.
In de andere kroeg waren er veel meer mannen in pantalon en overhemd, en er waren er maar enkelen met gouden kettingen.
De enige opvallende overeenkomst, was dat in beide kroegen alleen blanke mensen zaten, en geen uitheemse mensen.

Groepen
Ook bij dit aspect waren de verschillen groot. In de ene kroeg zag je dat alle groepen die binnen waren, veel met elkaar integreerden. De mensen maakten met iedereen wel een praatje, en er werd door heel de kroeg geschreeuwd naar een ander groepje. De groep die nog binnenkwam, vond meteen hun plaats. Ze zaten er ook meteen tussenin. Er waren verder nog 2 mannen die samen constant aan de bar bleven zitten, en met de barmannen praatten.
In de andere kroeg zag je juist dat de groepen bij elkaar bleven, afgezien van de mensen die buiten gingen roken. Er kwamen nog enkele groepjes binnen, maar die mengden zich niet met de andere groepen. Ook was er nog 1 persoon alleen, en die bleef ook alleen aan de bar zitten.
Dit verschil in interactie tussen groepen vonden we erg opvallend. Een duidelijke overeenkomst tussen de kroegen, was dat bij beiden iedereen elkaar kende. Iedereen groette elkaar wel. Dit hadden we van tevoren al verwacht.

Activiteiten
In beide kroegen waren er een biljarttafel en een aantal dartborden aanwezig. De dartborden werden veel gebruikt. Maar de ‘hoofdactiviteit’ was toch wel bier drinken en kletsen met elkaar, in beide kroegen. Iedereen stond voornamelijk aan statafels, en niemand danste.
In de ene kroeg stond de muziek erg hard, die varieerde van popmuziek, Nederlandstalige muziek, Duitse schlagers en dancemuziek. Naast dartborden en een biljarttafel, waren er ook tv-schermen, fruitautomaten, photoplay en tafelvoetbal aanwezig. De fruitautomaten zijn een enkele keer gebruikt, en de tv-schermen stonden constant aan. Hierop werden videoclips en foto’s van de kroeg afgebeeld. Van de andere aangeboden activiteiten werd geen gebruik gemaakt. Roken werd buiten gedaan.
In de andere kroeg stond de muziek zacht, die ook vooral als achtergrondmuziek bedoeld was. Af en toe werd er een Nederlandstalige meezinger hard gedraaid, waarop dan ook meegezongen en gezwierd werd. De biljarttafel werd incidenteel gebruikt. Hier werd gewoon binnen gerookt, hoewel niet zo veel. Maar het personeel zei er niets van. Dit is ook wel een opvallend verschil.


Conclusie
Uit deze resultaten kunnen we een aantal conclusies trekken. Bij beide kroegen waren ongeveer evenveel mensen, waarvan de meerderheid man was. Verder waren er nog enkele jongeren. Qua uiterlijk viel ons op dat in beide kroegen alleen blanken waren, en geen uitheemse mensen. Een belangrijke overeenkomst is ook dat bij beide kroegen iedereen elkaar kende. Hier was nog wel een verschil in hoe dat te zien was. In de ene kroeg werd iedereen begroet, maar waren de groepen verder apart. In de andere kroeg praatte iedereen met elkaar, en waren de groepen niet vast. Verder deden de mensen ongeveer dezelfde activiteiten, waarvan de hoofdactiviteiten bestonden uit bier drinken, kletsen en darten. Daarnaast was het opvallend dat er in de ene kroeg, ondanks het rookverbod, wel gerookt werd en in de andere kroeg niet.

Met deze conclusie hebben we antwoord gegeven op onze onderzoeksvraag: Welk type mensen komt er in een dorps- of wijkkroeg, welk gedrag vertonen zij en wat zijn hun activiteiten?



Door: Caroline van Slobbe en Petra Habets
Docent: Judith Arts

dinsdag 7 oktober 2008

1 minute movie

Hier het one minute filmpje van Jonathan und ich voor de leerlijn beeldtaal.
Opdracht was om in 1 minuut weer te geven wat Nederland (voor jou) is.
Aangezien we met z'n tweeën het flimpje moesten maken was dat 'Nederland voor jou' niet echt mogelijk omdat we daar beiden een andere kijk op hadden/hebben. Vandaar nu dit meer algemenere filmpje waarin we hebben besloten om Nederland van jong naar oud te laten zien, met een afsluiting van het Nederlands elftal, waar jong en oud verenigd zijn. Ouder worden is een langzaam proces, vandaar bijna op het laatst de (Nederlandse) file, die staat voor het langzaam wachten op je pensioen.