Eindopdracht leerlijn onderzoek, blok 2: objectief betoog
“Operatie Hartslag” is een project in Heerlen dat van 2001 tot en met 2005 heeft gelopen en dat van fundamenteel belang is voor Heerlen en voor de samenleving. Hierbij gaat het dan om een samenleving waarin mensen samen kunnen wonen, werken, leven en recreëren. Een samenleving die leefbaar is. 'Hart' staat voor: 'centrum van de stad', maar ook voor 'zorg' die aan verslaafden wordt geboden. 'Slag' verwijst naar 'slagkracht, slagvaardigheid' ofwel: handhaving van de openbare orde en veiligheid. Een gezonde, regelmatige hartslag is een voorwaarde voor een leefbare samenleving. In Heerlen is dit gerealiseerd, Heerlen is dus leefbaar geworden. Ik, als inwoonster van Heerlen, ben het daar mee eens. Hier kom ik dan ook meteen terecht bij mijn stelling die als volgt luidt; “Operatie Hartslag” is een daverend succes!
Als je denkt aan een leefbare samenleving dan komen er prachtige begrippen als "normen en waarden", "respect en fatsoen", "betrokkenheid en betrouwbaarheid" bij mij op. Deze begrippen krijgen pas inhoud en betekenis door de daad bij het woord te voegen. “Operatie Hartslag” doet dit door met haar daden mijn veiligheid, en die van andere Heerlenaren, te bewaken.
“Operatie Hartslag” is een project dat zich voornamelijk bezighoudt met de aanpak/het terugdringen van drugsoverlast en de bevordering van de zorg daarin (opvang en begeleiding van verslaafden). Hierbij worden onder andere dealers, drugstoeristen en verslaafden op straat aangepakt. Het Nicis Institute (met behulp van Het Gemeentelijk Voorlichtingscentrum Heerlen en de Gemeente Heerlen, Project Operatie Hartslag) rapporteerde hierbij verschillende geboekte resultaten. Zo is er nu een methadonverstrekking, spreekuurarts en sociale dienstverlening in de dagopvang, een nachtopvang met een vergrootte capaciteit van 80 man, een zorgpassensysteem waarbij zorg op maat alleen maar beschikbaar is voor verslaafden in de eigen regio waardoor verslaafden buiten de regio geweerd worden en zijn er veldwerkers die de straat op gaan om mensen die de zorg vermijden te helpen. Volgens de NS en de Spoorwegpolitie zijn de gevolgen hiervan duidelijk zichtbaar in en rondom het station waar de situatie nu aanzienlijk verbeterd is. Zo zijn er nu nog maar nauwelijks drugsgerelateerde meldingen en/of incidenten.
“Operatie Hartslag is ook een project dat zich bezig houdt met de veiligheid in Heerlen. Dit gebeurt in de vorm van preventie en bescherming. Hierbij gaat het niet alleen om de veiligheid van de inwoners (meer politie op straat waardoor mensen zich buiten veiliger voelen) maar ook om bijvoorbeeld winkelbeveiliging. Zo is er, in het centrum van Heerlen, een beveiligingsdienst ingezet die constant aanwezig is en intensief surveilleert. Uit een evaluatie door UniPartners uit Maastricht (Limburgs Dagblad, 2002) blijkt dat hierdoor het aantal winkeldiefstallen afgenomen en het gevoel van veiligheid toegenomen is.
Tevens is er camerabewaking ingezet. Dit is al langer bekend en actief in restaurants, winkels en banken maar niet langs openbare wegen zoals dat in Heerlen nu het geval is. In totaal zijn er zo’n 130 camera’s opgehangen. Het effect moet nog zichtbaar worden aangezien de camera’s er nog niet zo heel lang hangen maar uit de evaluatie van het cameratoezicht in het uitgaansgebied in Groningen (Intraval Publicatie, 2002) blijkt dat bezoekers en bewoners minder vaak slachtoffer of ooggetuige zijn geweest van geweld en dat hun veiligheidsgevoel is toegenomen.
Vaak wordt er, door mensen van buitenaf, gezegd dat “Operatie Hartslag” niets opgeleverd heeft en dat de resultaten niet zichtbaar zijn. Dit is complete onzin aangezien deze resultaten, enkele hierboven besproken, wel degelijk aanwezig zijn. Alleen zijn deze voor sommige mensen niet voelbaar en zichtbaar doordat zij zich niet onveilig voelen, zij niet in aanraking komen met drugsoverlast, zij geen weet hebben van de criminaliteit in Heerlen en ga zo maar door. De mensen die deze uitspraken doen zijn niet alwetend. Zij kijken alleen maar naar het grote geheel waarin ze grote veranderingen verwachten en zien de kleinere resultaten dan ook niet. Hierbij wil ik meteen even aanhalen dat “Operatie Hartslag” niet voor niets in 2004 door de G26 (26 steden die meedoen aan het Grotestedenbeleid) is uitgeroepen tot dé winnende succesformule voor gemeentelijke aanpak. Het project stond toen nog in haar kinderschoenen maar boekte al opzienbarende resultaten. Ook al waren deze resultaten toen nog klein van aard, je gaat je afvragen hoe dit eruit zal zien als we een paar jaar verder zijn en het project voortgezet en uitgegroeid is.
Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat “Operatie Hartslag” de veiligheid van Heerlen, en dus ook mijn veiligheid, bewaakt en behoudt. Dat het een vernieuwend en veelbelovend project is, niet alleen voor nu maar ook voor in de toekomst en dus dat “Operatie Hartslag” een daverend succes is!
5 jaar geleden